28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Mart 2014 18:41

Četrnaest uhapšenih u akciji

U operativnoj akciji Federalne uprave policije /FUP/ i kantonalnih MUP-ova kodnog naziva "Sigurnost" danas je na području Federacije BiH /FBiH/ oko 50 lica lišeno slobode, a kriminalistički obrađeno 130 lica.



Iz FUP-a je saopšteno da su slobode lišeni i članovi organizovane grupe koji se dovode u vezu sa razbojništvom sa smrtnom posljedicom. Nezvanično saznajemo da su u Zenici pretresi vršeni na desetak lokacija, u naseljima Grm, Pišće, Bilmišće, Lukovo polje, Hamida... Ta saznanja govore i da je uhapšeno 14 osoba na području Zenice i ZDK, a da je među uhapšenim i nekoliko osoba sa Interpolovih potjernica. 

U akciji, koja je bila usmjerena protiv grupa i pojedinaca nosilaca teškog i organizovanog kriminala, pretreseno je oko 150 lokacija na području FBiH, tokom kojih je pronađena veća količina droge, naoružanja, municije, ukradenih i drugih predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnih djela i koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Provodeći ovu akciju dokumentovano je više organizovanih kriminalnih grupa koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, a u vezi sa razbojništvima, teškim krađama, nedozvoljenjim bavljenjem bankarskom djelatnošću, ugrožavanjem bezbjednosti i izazivanjem opšte opasnosti /podmetanje eksplozivnih naprava/, trgovinom narkoticima, krađom motornih vozila itd.

Rasvijetljeno je krivično djelo teške krađe na štetu jedne od banaka sa područja centralne BiH u kojoj je pričinjena šteta u iznosu većem od 90.000 KM.

U realizaciji ovih aktivnosti ostvarena je saradnja sa policijama u regionu.

Akcija se provodi pod nadzorom nadležnih kantonalnih tužilaštava u koordinaciji federalnog Tužilaštva, kao i pod nadzorom Tužilaštva BiH i rezultat je višemjesečne istrage, te zajedničkih i sinhronizovanih aktivnosti svih policijskih organa u FBiH.

U saopštenju se navodi da se podaci sa terena još obrađuju.


akcija MUP-a3