Printaj ovu stranu
četvrtak, 09 Januar 2014 21:56

Suđenje zbog smrti u KPZ-u

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Zenici, kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović, jučer je čitanjem optužnice počelo suđenje Adnanu Šeraku (26) zbog nanošenja teških tjelesnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u prostorijama Kaznenopopravnog zavoda Zenica.  Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta prošle godine u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. 

 

Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao što se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Usljed teških prijeloma kostiju glave, Džaka je umro 11. avgusta u Kantonalnoj bolnici Zenica. 

 

Šerakov branilac, sarajevski advokat Kerim Čelik prigovorio je jučer Sudu što je njegov klijent doveden vezan lancima. Sudija Malićbegović kazao je da se radi o “procjeni Sudske policije” te da je već bilo slučajeva u kojima optuženima nisu skidane lisice za vrijeme vođenja procesa.  Tužilaštvo je najavilo saslušanje osam svojih svjedoka, među kojima su po tri osuđenika i zatvorska stražara. Iskazi svjedoka planirani su u februaru. Branilac Čelik uložio je žalbu na produžavanje pritvora, koji istječe 6. februara, tražeći da se njegov branjenik vrati na izdržavanje zatvorske kazne. 

 

Dok Tužilaštvo smatra da može doći do utjecanja na svjedoke ili ponavljanja sličnog djela, Šerak se jučer obratio Sudskom vijeću, kazavši da nema mogućnosti utjecanja na svjedoke, jer su svjedoci osuđenici već dobili premještj iz KPZ-a Zenica.  Suđenje će se nastaviti 5. februara saslušanjem prve trojice planiranih svjedoka. Šerak u Zenici izdržava kaznu od devet i po godina za više krivičnih djela.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)