Printaj ovu stranu
utorak, 07 Januar 2014 05:15

Oprez tokom loženja

- Budući da je počela grijna sezona, kao i da je na početku grijne sezone zabilježen veliki broj požara u stambenim objektima (kućama i stanovima), koji su izazvali ljudske žrtve i velike materijalne štete, te da su najčešći uzroci nastanka požara neispravni i neodržavani dimnjaci, neispravne plinske i električne instalacije, nepropisno korištenje grijnih tijela, radi zaštite od nastanka požara aktuelno je upozorenje građanima da preventivno izvrše kontrolu stanja i ispravnosti dimnjaka.

 

Potrebno je izvršiti kontrolu stanja i ispravnosti dimnjaka, gdje su najčešći uzroci nastanka požara: prisustvo drvene građe u dimnjaku ili u neposrednoj blizini, naslanjanje dimnjaka na lako zapaljive materijale, pukotine i mehanička oštećenja, nagomilane naslage čađi i neredovno i nestručno održavanje i čišćenje. Podsjećamo stanare stambenih zgrada da je obaveza da se najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće, organizira čišćenje dimnjaka na svim vertikalama u zgradi. 

 

Potrebno je izvršiti i provjeru ispravnosti plinskih i električnih instalacija, kao i plinskih i električnih grijnih uređaja, kao i maksimalnu snagu priključenih uređaja. Posebno, obratiti pažnju prilikom korištenja "kvarcnih grijalica" i na njihovu adekvatnu udaljenost od zavjesa i drugih lako zapaljivih materijala. 


U slučaju izbijanja požara, potrebno je da odmah o tome obavijeste vatrogasce na telefonski broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na telefonski broj 121 ili policiju na telefonski broj 122. 

 

Apeliramo na sve građane da odmah preduzmu navedene preventivne mjere, jer će samo tako smanjiti mogućnost izbijanja požara, a samim tim izbjeći ljudske povrede i žrtve te velike materijalne štete. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)