29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Novembar 2013 15:03

Presude pucačima sa St.pijace

Kantonalni sud u Zenici osudio je na ukupno devetnaest godina i dva mjeseca četvoricu aktera pucnjave i revolveraškog obračuna 22. septembra prošle godine, u centru Zenice, u kojoj je smrtno stradao nedužni prolaznik Amer Pivić (18), a tri osobe su ranjene.

 


Jasmin Nezić i Damir Bašanović su osuđeni na po pet godina i deset mjeseci, a Džemal Mahmić i Goran Popović na po tri godine i devet mjeseci zatvora. 


Prva dvojica su krivi po nepravosnažnoj presudi za po dva krivična djela izazivanja opće opasnosti, a druga dvojica za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.  


Prema optužnici, Nezić i Bašanović su kobne večeri oko 21.35 na Staroj pijaci, zajedno sa Emirom Fetićem, sačekali i pištoljima napali i teško ranili Gorana Popovića i Džemala Mahmića, koji su im uzvratili u pucnjavi. U razmjeni vatre našao se mladić Amer Pivić, dok je čekao gradski autobus kojim se iz noćnog izlaska trebalo da vrati kući.

 

Peti akter, Emir Fetić je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Policija nije pronašla ni oružje kojim je ubijen nedužni mladić, a optužnicama nije navedeno da li je Fetić taj od čijeg metka je stradao Pivić ili se sumnja da je u pucnjavi bilo još aktera.

 

Trojica danas osuđenih, Nezić, Bašanović i Mahmić ostaju do pravosnažnosti presude u pritvoru, a Popović će eventualnu pravosnažnost presude čekati na slobodi.