30 Juni 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 23 Novembar 2013 06:10

Sve češći učenički napadi

Nažalost, sve su češća međusobna maltretiranja učenika u školama širom naše države. Juče je, oko 10 časova u Srednjoškolskom centru u Čelincu učenik B. S. (17) fizički je napao svoju školsku kolegicu Dž. T. (17). Nezvanično saznajemo da je riječ o Bošku Savičiću (17) i Dženeti Toplić (17) - djevojci koja je rodom iz Zenice. 
 
Dž. T. je hitnim kolima prevezena u Klinički centar Banja Luka gdje joj je konstatovan lakši potres mozga.
 
U CJB Čelinac su užasnuti ponašanjem pojedinih učenika i učenica ove čelinačke škole, te su nam kazali da će istraga biti sprovedena i da će biti poduzete sve zakonom propisane mjere kako bi se kaznili počinioci.
 
Nebriga o mentalnom zdravlju mladih, nekompetentni profesori i država koja ne pruža osjećaj sigurnosti, uzrok su nasilja. Bh. građani mogu biti sretni što scene nasilja, poput onog u Tuzli - gdje su tri učenice brutalno pretukle svoju školsku kolegicu i ovog u Čelincu nisu češći, kažu stručnjaci.
 
Oko 24 posto mladih u BiH učestvovalo je u tuči s noževima, pokazuju rezultati istraživanja nevladine organizacije “Perpetum mobile - Centar za razvoj mladih i zajednice”. Psiholog Srđan Dušanić, koji je radio na istraživanjima kaže da je u posljednjih deset godina porastao broj nasilnika u srednjim školama i da ga ovaj incident koji se dogodio u Srednjoškoslkom centru u Čelincu nije mnogo iznenadio.
 
"Nasilje među vršnjacima nije nikakva novost, ono što mene uvijek šokira jeste brutalnost tinejdžera koju vidimo na snimcima školskih tuča svaki put kada oni izađu u javnost", kaže Dušanić.
 
Nije iznenenađen ni Nemanja Vujičić, čelinački srednjoškolac, koji je scene nasilja u školi, kako nam je kazao, više puta uživo gledao.
 
"Ružno je reći, ali bio sam svjedok i gledao kako učenici tuku i maltretiraju druge đake", kazao nam je Vujičić.