Printaj ovu stranu
petak, 15 Novembar 2013 00:34

Potvrđena optužnica Doglodu

Sudija Općinskog suda u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK protiv Hajriza Dogloda (45) iz Zenice zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava. On je uhapšen u akciji federalne policije 25. januara, kada je u podrumu kuće koju koristi u selu Gradišće, koja u vlasništvu njegovog oca pronađena veća količina naoružanja i vojne opreme. 

 

Između ostalog, pronađeno je osam tromblonskih mina, 30 ručnih bombi,  šest CS bombi,  pet lakih ručnih bacača, dva topovska udara, 183 trotilska metka različite težine, 415 detonatorskih kapisli, 33 različite pješadijske mine, šest signalnih baklji, puškomitraljez M72, puška M48, puška „Heckler & Koch“ G3, puškomitraljez „Degtyaryov“, dva puškomitraljeza M53,  automatska puška „Kalašnikov“, više od 3.500 komada različitih vrsta i kalibara metaka...., 

 

Iznošenje i evidentiranje arsenala iz podruma Hajrizove kuće trajalo je više od pet sati, a samo težina eksploziva je izmjerena na više od 31 kilograma... Informaciju da Doglod u podrumu ima arsenal oružja federalci su posjedovali izvjesno vrijeme. Prateći kretanje ovog bivšeg oficira Vojske Federacije, a u ratu proslavljenog ratnog komandira lokalne jedinice, određen je trenutak za upad i pretres, poslije dobijenih saglasnosti suda. Porijeklo većine oružja i municije i jeste ratno, uključujući, prema njegovom prvom iskazu, i nekoliko «ratnih trofeja». 

 

Nakon potvrđivanja optužnice očekuje se da zenički Općinski sud zakaže termin izjašnjenja o optužnici. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)