29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Novembar 2013 12:01

Povrijeđena dvojica policajaca

Dvojica policajaca Policijske uprave 1 Zenica povrijeđena su u incidentu koji se dogodio jutros oko dva sata, na petlji Blatuša, na ulazu u Zenicu. 



Kako saznajemo, na njih je automobilom naletio muškarac u automobilu, kada su oni upalivši rotaciono svijetlo namjeravali da izađu iz svog vozila i zaustave ga. Umjesto usporavanja, vozač za kojeg se zna da je iz zeničkog sela Orahovica, udario je u policijsko vozilo u kojem su se u tom trenutku nalazila dvojica policajaca. 

Vozač koji je pokušao nastaviti vožnju i udaljiti se magistralnim putem je ubrzo sustignut od druge policijske ekipe i savladan, te uhapšen, a nisu poznati detalji i povod za ovakav čin. Saznajemo da je jedan vozač zadržan na liječenju u KBZ, ali da njegove povrede nisu opasne po život. 

Uhapšen je Šemsudin Patković (29) iz Orahovice kod Zenice, koji je upravljao vozilom.. 


Prenosimo u cijelosti policijsko saopćenje - MUP ZDK


Dana 06.11.2013. godine, u 01,40 sati, na magistralnom putu M-17, u mjestu Pehare, općina Zenica, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, dva policijska službenika Policijske stanice Centar su zadobila povrede u saobraćajnoj nezgodi, u kojoj je učestvovalo policijsko vozilo „VW Polo“ i putničko motorno vozilo „Audi“, kojim je upravljao P.Š., rođen 1984. godine, iz Zenice i sa kojim se u vozilu nalazilo lice P.E.


Dežurna služba Policijske stanice Centar je obaviještena o ovoj nezgodi, nakon čega su na mjesto nezgode odmah upućeni policijski službenici, koji su pružili pomoć povrijeđenim kolegama, nakon čega su isti prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica radi ukazivanja ljekarske pomoći, dok je lice mjesta obezbijeđeno do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I. O svemu je odmah upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je naložio preduzimanje svih potrebnih mjera i radnji na utvđivanju i dokumentovanju svih bitnih činjenica, kao i okolnosti i uzroka pod kojim je došlo do ove nezgode.


Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do saobraćajne nezgode došlo tako što su se policijski službenici C.S. i J.E. kretali službenim vozilom iz pravca grada u pravcu petlje u Peharama, budući da su bili u potjeri za navedenim vozilom, koje su prethodno zaustavljali u ulici Bulevar Kulina bana, kojom prilikom se vozač istog oglušio na znak zaustavljanja, te nastavio kretanje u pravcu petlje u Peharama, odnosno trakom za uključenje na saobraćajnu traku magistralnog puta u pravcu Nemile. Patrola koja je bila u potjeri za spornim vozilom se, sa namjerom ponovnog zaustavljanja i kontrolisanja istog, dovezla i stacionirala na petlju Blatuša, upaljene zvučne i svjetlosne signalizacije na vozilu, te ponovno izdala naredbu zaustavljanja vozila, na što se vozač vozila Audi oglušio i nastavio kretanje vozilom povećavajući brzinu kretanja, te prednjim dijelom svog vozila ostvaruje kontakt sa zadnjim dijelom službenog policijskog vozila, nakon čega sporno vozilo nastavlja kretanje i svojim prednjim dijelom ostvaruje kontakt sa zaštitnom ogradom.


U sklopu uviđajnih radnji, u Kantonalnoj bolnici Zenica su uzeti uzorci krvi od povrijeđenih policajaca radi vršenja potrebnih vještačenja, dok su u službenim prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I medicinski tehničari od lica P.Š. i P.E. takođe uzeli uzorke krvi radi vršenja vještačenja prisustva alkohola u organizmu. Preliminarnim alkotestiranjem kod lica P.Š. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u vrijednosti od 1,15 promila.


Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, lice P.Š. će biti predato na nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. KZ FBiH i krivično djelo „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa“ iz člana 336. KZ FBiH.



URED POLICIJSKOG KOMESARA