29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Avgust 2013 15:26

Tikvić: Nisam usmrtio Jaganjca

Zeničanin Anto Tikvić (52), koji u posljednjih devet godina živi u Hrvatskoj i koji je za sada jedini osumnjičeni da je 1. juna ove godine u noćnim satima udario biciklistu Rusmina Jaganjca (48), koji je od zadobivenih povreda iste noći i preminuo u Kantonalnoj bolnici u Zenici, javio nam se sa molbom da prenesemo i njegovo viđenje slučaja.

 

- Iz optužnice protiv mene istina je jedino da sam kobne noći prošao kombijem Travničkom ulicom, gdje se nesreća i dogodila, ali ja s nesrećom nemam blage veze. Pa nema šanse da bih, da sam ja udario preminulog, pobjegao, jer smo zajedno odrasli i znali smo se godinama - kaže Tikvić te dodaje da se svaki put uredno i odazvao na poziv policije bez obzira na to gdje je bio u tom trenutku. 

 

- Dvaput sam se vraćao s granice da dam izjavu, a jednom sam došao i iz Zagreba, a na molbu policije, doveo sam i svjedoka Antonija Vidovića, kojem sam platio put. Sve vrijeme sam sarađivao, jer znam da nisam kriv - pojašnjava Tikvić.  Kako nam je kazao, svjedoci su tvrdili da je kombi kojim je udaren biciklista bio Mercedes Sprinter, a da on vozi Renault Master. 

 

- Da sam htio, nisam morao ni dolaziti. Morali bi me tražiti preko međunarodne pravne pomoći, ali nemam šta kriti. Ostavio sam policiji i kućni, mobilni broj telefona, obećao sam da ću svaki put doći na svaki poziv - kaže Tikvić te dodaje da su mu tek kada je treći put došao, izuzeli kombi.  Osumnjičeni se, inače, bavi pčelarstvom tako da mu je kombi potreban za njihov prijevoz.

 

- Da sam znao da će mi uzeti i toliko držati kombi, ne bih ni došao kombijem - razočaran je Tikvić.  Dodaje da su mu u policiji isticali da mu oni nisu izuzeli kombi, a u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona da nisu ni oni.   

 

- Moj je kombi dva puta vještačen u Zenici i nisu pronađena nikakva oštećenja. Vještačio ga je i Federalni MUP, koji u nalazu ističe da 93 posto moj kombi i ja nismo vinovnici nesreće, a samo sedam posto, valjda da ostave sebi rezervu, da bi mogao biti. Pitam sve kako je moguće da čovjeku pri udaru budu slomljeni sedam rebara, ključna kost i glava a da nema oštećenja na kombiju - istaknuo je Tikvić, koji moli kantonalnog tužioca Sejada Kožu da konačno donese tužilačku odluku.

 

- Pa, ako imaju dokaze, neka me optuže. Neka me osude, samo da se to jednom završi pa da, ako sam kriv, idem u zatvor. Shvatite me, na rubu sam nerava, sve ovo utječe na moju porodicu - kaže Tikvić. Portparol Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Sanjin Kulenović potvrdio nam je da je predmet kod tužioca Sejada Kože, koji je, kaže, zatražio dodatne provjere podataka iz policijskog izvještaja. 

 

- Predmet je još u predistražnom postupku, a tužilac je ovog mjeseca na godišnjem odmoru tako da i to treba imati u vidu - kaže Kulenović.

 

V.B. AVAZ