29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Maj 2013 13:15

Uhapšeni pljačkaši iz Zenexa

Dana 23.05.2013. godine, u 20,55 sati, dežurna služba Policijske stanice Centar je obaviještena, da je u prodajnom objektu pravnog lica "Zenex" d.o.o. Zenica, koji se nalazi u Zenici, u ulici Mejdandžik broj 6, od strane dva maskirana, muška lica izvršeno razbojništvo. 

 

Odmah, nakon zaprimljene dojave, na lice mjesta je upućena policijska patrola Policijske stanice Centar, kao i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, koji su potvrdili tačnost zaprimljene dojave, nakon čega se pristupilo obezbjeđenju lica mjesta te prikupljanju  prvih obavještenja o događaju, kao i preduzimanju potrebnih mjera i radnji, u cilju pronalaska i hvatanja izvršilaca ovog krivičnog djela. 

 

Nakon prikupljenih informacija sa lica mjesta, formirana je uviđajna ekipa, koja je po ovlaštenju dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zenica izvršila uviđaj.

Izvršenim uviđajem je utvrđeno da su dva maskirana, muška lica, ušla u unutrašnjost marketa "Zenex", prišla prodajnom pultu, te uz prijetnju vatrenim oružjem-pištoljem i naredbu izdatu radnicama povišenim glasom da legnu na patos, iz ladice kase, koja se nalazila na pultu, otuđila novac u raznim apoenima, nakon čega su se udaljila u nepoznatom pravcu.

 

Preduzimajući operativno-taktičke mjere i radnje u cilju lociranja i hvatanja izvršilaca navedenog krivičnog djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do određenih saznanja, da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti  lica K.R., rođen 1993. godine, Š.S., rođen 1981. godine, K.S. ( maloljetnik), B.V., rođen 1994. godine i Č.F., rođen 1994. godine, sva lica iz Zenice.

 

Dana 30.05.2013. godine, oko 12,00 sati, na području Zenice, lišena su slobode lica Š.S., K.S., K.R., B.V. i Č.F., zbog postojanja sumnje da su izvršila opisano krivično djelo.   Prilikom zavedene kriminalističke obrade, operativni službenici su došli do podataka o detaljima planiranja, pripremanja i izvršenja ovog razbojništva, te podataka o mjestu na kojem je odbačeno  vatreno oružje, kao i odjevni predmeti koje su izvršioci imali na sebi prilikom izvršenja krivičnog djela.   U skladu sa prikupljenim informacijama, izlaskom na lice mjesta u ulici Mejdandžik, pregledom lokaliteta operativni službenici Odsjeka kriminalističke policije su pronašli nekoliko odjevnih predmeta i jednu mušku patiku. 

 

 

O svim preduzetim mjerama i radnjama obavješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je dao pismenu saglasnost službenicima Odsjeka kriminalističke policije da podnesu zahtjev sudiji za predhodni postupak Općinskog suda u Zenici, za izdavanje naredbe za pretres prostorija, sa ciljem pronalaska dokaza i predmeta iz počinjenog krivičnog djela. 

 

Dana 30.05.2013. godine, na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, službenici Odsjeka kriminalističke policije  su, uz asistenciju službenika Policijske stanice Centar i Policijske stanice Crkvice, izvršili pretrese na više lokacija, kojom prilikom su vršeni pretresi   stambenih jedinica, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata, te putničkih motornih vozila, koja koriste lica Š.S., Č.F. B.V. i K.S..

 

Izvršenim pretresom stana koji koristi lice Š.S., pronađena je i oduzeta jedna ručna bomba "BRM 75", jedan pištoljski metak, te jedan nož na rasklapanje.

 

Izvršenim pretresom stana, koji koristi lice K.S., pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: dvije kape sa prorezima za oči, tzv."fantomke", jedan plastični pištolj sa oznakom "THROW HANDARM" , dva para gumenih rukavica, jedna platnena torba, četiri gornja dijela muških trenerki, te jedna muška sportska patika, koja je izgledom i veličinom odgovarala patici odbačenoj u ulici Mejdandžik.

Svi pronađeni predmeti su fotografisani i izuzeti sa lica mjesta, nakon čega će bit predmet određenih vještačenja, a lica su zadržana u službenim prostorijama.

 

Protiv prijavljenih lica će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju počinioca,  zbog postojanja osnova sumnje da je lice Š.S. počinilo krivično djelo „ Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, a lica K.R., K.S., B.V. i Č.F. krivično djelo  „Razbojništvo“ iz člana 289.  Krivičnog zakona FBiH.

 

Zahvaljujući maksimalnom i krajnje profesionalnom angažovanju službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, ovo razbojništvo je uspješno rasvjetljeno a počinioci istog, u kratkom vremenskom periodu, identifikovani, locirani te lišeni slobode.

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

SAZNAJEMO DA SU UHAPŠENI AKTERI

Knežević Rudolf

Kalkat Semin

Bešić Vedad

Čamdžić Fehim

Šerifi Semir