Printaj ovu stranu
srijeda, 17 April 2013 21:16

Zenički ljekari na sudu

 

Priča o malenoj Rameli Mešljević iz Begovog Hana kod Žepča krajem 2008. godine obišla je svijet. Mjesecima su ljekari zeničke Kantonalne bolnice i privatne Poliklinike "Sunce" njenu majku Šeherzadu uvjeravali da će roditi zdravo dijete "s manjom anomalijom na nozi", da bi 22. septembra 2008. ona rodila djevojčicu bez obje ruke te s deformitetima nogu. Ova priča konačno je ove sedmice dobila  i sudski epilog.


Naime, sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija je nakon sedam pripremnih već održao dva  glavna ročišta po tužbi majke Šeherzade Mešljević protiv Kantonalne bolnice i Poliklinike "Sunce" te četvero postupajućih ljekara, ortopeda i ginekologa.

 

Oni su u parničnom postupku navedeni da su mjesecima, prateći trudnoću ove žene, prema tužbi, u pismenim nalazima "zaboravili" reći ili "zaboravili" vidjeti da plod nema ruke te da su noge malformirane. Desna nožica je mnogo kraća, stopala su zakrenuta, ima velikih problema s kičmom. U Begovom Hanu kod Žepča bračni par Šeherzada i Sanel imaju još dvoje djece. 

 

Nkon prvog dana, kad je obavljeno  saslušanje vještaka, drugi dan (danas, srijeda) saslušana su tri ljekara svjedoka, te majka djevojčice, Šeherzada. Podsjećamo, propustom ljekara se ne smatra sam deformitet nego to što ljekari na njega nisu ukazali, iako su trebali i morali. Posebnost ovog slučaja je i to što je od prvog pripremnog ročišta proteklo čak sedam ročišta, spis danas ima više od 4.000 stranica, a angažirani su vještaci iz nekoliko bh. gradova. 

 

Šeherzada kaže da su joj nakon poroda ljekari savjetovali da dijete da u Dom za hendikepirane osobe, ali ona to nije mogla učiniti. Ipak, odlučila se da, nakon višemjesečnog razmišljanja, tuži ljekare, očekujući da neko plati nemar koji je njoj prouzrokovao strašnu bol. Komentar optuženih ljekara i bolnice bit će moguće čuti tek na nastavku suđenja, sredinom septembra.

 

Porodicu Mešljević zastupa advokat Alma Mulahasanović iz Sarajeva. Ona kaže da je zatraženi parnični iznos milion maraka. U svom parničnom zahtjevu advokat navodi niz od osamdesetak članova iz 11 zakona, pravilnika, odluka i metodologija koje su morali primjenjivati zenički ljekari.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)