10 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Mart 2013 13:14

BIH-Grčka: 500 policajaca

 

Danas, 25.03.2013. godine, sa početkom u 08,00 sati, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke, koja je odigrana dana 22.03.2013. godine u Zenici.


Na sastanku je izvršena detaljna analiza aktivnosti koje je Uprava policije sprovodila na obezbjeđenju naznačene utakmice, te je utvrđeno da prije, za vrijeme i nakon održavanja nogometne utakmice, na području grada te na stadionu, nisu zabilježeni izgredi niti ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača i gostiju, o čemu svjedoči podatak da je samo jedno lice lišeno slobode, zbog nepostupanja po naredbi ovlaštenog službenog lica. Ovo je, kako je zaključeno, potvrda i rezultat visokog nivoa profesionalizma i obučenosti policijskih službenika, potvrda jednog ozbiljnog i planskog pristupa naznačenim aktivnostima, te značajnog uspjeha u planiranju, koordiniranju i postupanju svih angažovanih službenika, obzirom da se radilo o sportskom događaju ocijenjenom kao visokorizičnom, na kojem su prisustvovale desetine hiljada navijača i gostiju, te veliki broj visokih ličnosti, zvanica i predstavnika diplomatskog kora čiji je dolazak na naše područje i prisutvo na utakmici zahtijevao poseban pristup i posebne mjere u smislu obezbjeđenja boravka i kretanja istih.

 

U sklopu priprema koje su poduzimane na obezbjeđenju naznačene utakmice Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je preduzimala intenzivne aktivnosti  na sprovođenju svih predviđenih mjera i radnji u skladu sa sačinjenim Planom mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja. U okviru saobraćajnog obezbjeđenja su pored planiranih mjera i radnji poduzimane i aktivnosti u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu na dan održavanja utakmice usljed povećane frekvencije saobraćaja, te smo građanima dostavili detaljnu informaciju u kojim ulicama je izmjenjen režim saobraćaja.

 

Pored saobraćajnog obezbjeđenja poduzimane su i mjere fizičkog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ su poduzimali mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata. U okviru operativnog obezbjeđenja od strane službenika kriminalističke policije su praćena i prikupljana sva bezbjednosno interesantna saznanja, vršena je opservacija lica i terena te su angažovani službenici koji su video kamerama snimali dešavanja na stadionu u cilju dokumentovanja eventualnih incidentnih situacija kao i drugih operativnih potreba. Vršeni su detaljni pregledi lica na ulazima zbog sprječavanja unošenja nedozvoljenih predmeta na stadion.

 

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskog događaja je angažovano preko 500 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika Jedinice za operativne poslove i podršku Federalne uprave policije, te pripadnika jedinica policije za podršku Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona i Posavskog kantona.

U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

 

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je na jedan profesionalan i ozbiljan način odgovorila na postavljene zahtjeve, te ovaj značajan sportski događaj obezbijedila na najbolji mogući način i svim učesnicima i gostima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost. To i jeste prvi i najznačajniji cilj u radu ove Uprave policije i naglašavamo iskazanu požrtvovanost i profesionalizam ne samo naših službenika nego i naših kolega iz drugih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova kao i njihovu predanost u obavljanju ovih poslova. Takođe se zahvaljujemo svi predstavnicima i pripadnicima  agencija i službi koje su učestvovale u naznačenim aktivnostima i koje su u okviru svojih nadležnosti doprinjele stvaranju pretpostavki za sigurno odigravanje ove utakmice.

 

Posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama naših službenika te korektnim i sportskim ponašanjem i navijanjem  dali senzacionalnu dimenziju ovom značajnom sportskom događaju.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA