Printaj ovu stranu
srijeda, 24 Oktobar 2012 19:12

Krali stoku po ZDK

Preduzimajući mjere i radnje na dokumentovanju krivičnih djela otuđenja stoke, koja su izvršena u proteklom periodu na području Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici Policijske uprave II u Visokom i službenici Sektora kriminalističke policije su došli do podataka da se u vezu sa izvršenjem većeg broja navedenih krivičnih djela mogu dovesti lica: P.E., B.M., S.S. i Š.A., Takođe, došlo se do informacija i o licima: H.A., K.M i R.S., koja su učestvovala u izvršenju nekih od navedenih krivičnih djela, te o licu H.A. koje je od navedenih lica kupovalo otuđenu stoku.

 

Kako smo ranije informisali javnost, dana 04.10.2012. godine, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, na lokalitetu Paljevo, općina Vogošća, od strane policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izvršen je pretres kuće, pratećih objekata i štale, vlasništvo H.A. Izvršenim pretresom pratećih objekata i štale, pronađen je određen broj stoke za koju je poduzetim mjerama utvrđeno da potiče iz 12 krivičnih djela izvršenih na području općina: Zenica, Visoko, Kakanj, Tešanj, Olovo i Vareš. Izvršenim pretresom ukupno je pronađeno 13 ovnova, 25 ovaca, 20 jagnjadi i jedna junica, koji su nakon izvršenog prepoznavanja vraćeni vlasnicima. Budući da se raspolagalo informacijama o određenom broju otuđene stoke koja nije pronađena tokom pretresa, policijski službenici su nastavili aktivnosti u cilju dokumentovanja navedenih krivičnih djela, kao i dokumentovanja svih nezakonitih radnji navedenih lica.

 

Lica koja se sumnjiče za činjenje navedenih krivičnih djela su u sklopu višednevnih aktivnosti lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Kako je utvrđeno, navedena lica su se međusobno poznavala i u većini slučajeva zajedničkim aktivnostima učestvovala u izvršenju zadokumentovanih krivičnih djela. Nakon prikupljanja informacija te lociranja mjesta, lica su se dovozila u neposrednu blizinu mjesta otuđenja stoke, te u većini slučajeva provaljivanjem nasilno ulazila u unutrašnjost štala i otuđivala stoku. Kako je dosadašnjim poduzetim mjerama i radnjama utvrđeno, lice P.E. iz Kaknja je učestvovalo u 26 slučajeva otuđenja stoke, lice B.M. iz Lukavca u 22 slučaja, lice S.S. iz Kaknja u 8 slučajeva, lice H.A. iz Zenice u 5 slučajeva, lice Š.A. iz Sarajeva u 7 slučajeva, lice K.M. iz Sarajeva u 3 slučaja, lice R.S. iz Kaknja u 1 slučaju, dok je lice H.A. iz Vogošće u 23 slučaja izvršilo kupovinu otuđene stoke.

 

Prilikom dokumentovanja krivičnih djela izvršenih od strane navedenih lica na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno na području navedenih općina, došlo se do operativnih saznanja i informacija o drugim slučajevima otuđenja stoke, počinjenim od strane navedenih lica, na području drugih kantona, te su u tom kontekstu u rad i aktivnosti ovlaštenih službenika bili aktivno uključeni i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i službenici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, radi dokumentovanja krivičnih djela izvršenih na njihovom području.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, kao i službenici kriminalističke policije policijskih uprava na području Zeničko-dobojskog kantona nastavljaju dalji rad na dokumentovanju svih drugih evidentiranih krivičnih djela krađe stoke, a zbog zadokumentovanih krivičnih djela počinjenih od strane navedenih lica, protiv istih će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)