Printaj ovu stranu
subota, 07 Juli 2012 14:52

Zeničani negiraju krivnju

Trojica Zeničana pritvorena su nakon saslušanja pod sumnjom da su silovala 17-godišnju Norvežanku 3. jula uvečer u Makarskoj. Kako su potvrdili tamošnji izvori, uhapšeni su Zeničani Sanel Alihodžić (25), Mirsad Šijak (30) i Mirza Fetić 23).

 

Zeničani nisu uspjeli uvjeriti makarsku policiju i splitsko tužilaštvo da nisu silovali sedamnaestogodišnju norvešku državljanku pa im je sudija odredio istražni zatvor u kojem se nalaze od četvrtka. Sva trojica su prijavljena za silovanje. Jedan od njih je tokom ispitivanja zamolio da se o cijelom događaju izvijesti Ambasada BiH u Hrvatskoj, što je i urađeno, a svoj trojici je određen advokat po službenoj dužnosti. Zeničani ne negiraju da je maloljetna Norvežanka došla u njihov apartman u ulici Moliških Hrvata u Makarskoj u kojem su odsjeli. Njihova se priča drastično razlikuje od priče maloljetnice koja je prijavila silovanje i to na nagovor oca kad je nakon nemilog događaja s ovom trojicom krvava došla kući.

Ona je u prvoj verziji svog iskaza govorila o jednom mladiću koji je to napravio, a kakva je bila uloga drugih za sada je nemoguće saznati. I kod oštećene djevojke i kod dvojice od trojice prijavljenih pronađeni su tragovi alkohola u krvi, a svi uzroci s uviđaja poslani su na ispitivanje.

 

- Sanel i Mirza su nogometne sudije, dok se Sanel i Mirsad bave i raftingom. Mirsad, inače zaposlen na jednoj ovdašnjoj pumpi, prije nepuna dva mjeseca nastupao je na Hayat TV-u u muzičkom šou programu "Zvijezda možeš biti ti 5". Završili su niz obaveza i otišli na nekoliko dana da se okupaju i provedu. Znamo da su preuzeli obaveze kod kuće i da su svi zaprepašteni nakon što se nisu vratili u Zenicu - kazao nam je njihov zajednički prijatelj, koji je u kontaktu s porodicama uhapšenih mladića. Sanel je nedavno upisao Fakultet za fizičku kulturu (DIF) u Sarajevu, te aplicirao za prijem u Oružane snage BiH. Svu trojicu prijatelji, komšije i javnost znaju kao primjerene mladiće, te su uvjereni da će brzo biti oslobođeni.

 

- Najgore je što su njihova imena oblaćena u medijima i tamošnjoj javnosti, a i u Zenici se već zna da se nisu vratili, jer su pritvoreni zbog silovanja. Nadamo se da će brzo imati priliku dokazati da nisu učinili ništa nasilno, a želimo vjerovati i da će hrvatsko pravosuđe tada jednako efikasno procesuirati osobu koja ih je prijavila - kazao nam je njihov prijatelj.

 

U izjavi djevojke koja je prijavila silovanje, nakon što je u policiju doveo otac, puno je kontradiktornosti. Između ostalog, u jednoj verziji je večer provela s roditeljima, a u drugoj se vraćala alkoholizirana iz diskoteke. Nije sporila da je Zeničane upoznala ranije i da joj nisu bili nepoznati, ali je u drugom iskazu rekla da je "bila spremna na zabavu, ali ne i seks". Policiji je za silovanje prijavila samo Alihodžića, da bi naknadno tvrdila da su je u namjeri da napusti apartman spriječila sva trojica.

 

Dnevni avaz

Posljednje od

Povezani članci (by tag)