20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 23 Juni 2012 19:57

Još nije utvrđen uzrok smrti

Ne prestaju špekulacije u vezi sa smrću dječaka Safeta Serhatlića iz Zenice, koji je umro u Kraljevici kod Rijeke prvog dana ekskurzije koju je organizirala Osnovna škola "Skender Kulenović", koju je pohađao. Prvobitne informacije dobivene od zvaničnika škole, navodno potvrđene od policije i Tužilaštva u Rijeci, da je umro od posljedica srčanog infarkta u plićaku blizu plaže, ni danas,  23 dana nakon smrti, nisu potvrđene, a dodatna zabuna unesena je dokumentacijom pristiglom uz tijelo iz Hrvatske u Zenicu. Naime, dječakova porodica, uz pomoć advokatice Taibe Velić, objelodanila je da je jedini dokument koji su dobili smrtni list na kome je navedeno da je mladić nastradao usljed utapanja, a ne od posljedica infarkta.

 

- Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci naložilo je obdukciju tijela Safeta Serhatlića i istu povjerilo Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U toku je provođenje analiza, a po dovršetku istih, koje se očekuju kroz 10-tak dana, bit će utvrđen i točan uzrok smrti - kaže se u odgovoru koji nam je uputila zamjenica glavnog Županijskog odvjetnika u Rijeci Tea Radovani.  Zatupnica dječakovih roditelja, advokat Taiba Velić nam je kazala da su u Konzulatu BiH u Zagrebu bili neugodno iznenađeni kada su čuli da dokumentacija o smrti dječaka nije predata porodici.

 

- Konzulat je zadržao kopiju od svih papira i rekli su mi da će na pismeni zahtjev porodice poslati sve dokumente, a mi smo im uputili zahtjev, jer još nismo dobili nikakav papir ili informaciju od škole, policije ili države - kazala nam je Velić.