29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Septembar 2011 14:52

BiH na 22. mjestu? Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bih-repFudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine na narednoj FIFA rang lisi, koja će biti objavljena 21. septembra skočit će na 22. mjesto što će biti najbolji plasman našeg državnog tima u istoriji!

Istina, ova informacija još uvijek nije potvrđena od strane Svjetske fudbalske federacija (FIFA), ali je objavljena na www.football-rankings.info/, internet stranici koja se bavi koeficijentima nacionalnih timova.

 

Naš državni tim najbolji plasman na FIFA rang listi imao je u avgustu 2007. godine kada smo bili plasirani na 27. mjesto.

Napredak od 17 pozicija omogućila su nam dva trijumfa protiv Bjelorusije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Plasman na FIFA rang listi vrlo je bitan i zbog baraža za EP, ukoliko na EURO 2012. ne odemo kao prvoplasirani, ili najbolji drugoplasirani tim, što je teoretski još uvijek moguće. Ukoliko bi se šeširi određivali prema budućnoj septembarskoj listi, a plasman reprezentacija na kraju kvalifikacija bude kao što je trenutni, naš reprezentacija u baražu bi bila nosilc (prema septembarskoj FIFA rang listi ispred nas bi bile samo Grčka 11, Danska 17. i Srbija 21.).

Ipak, još uvijek je rano govoriti o tome, jer osim toga što će doći do promjena na FIFA rang listi, moguće je da bude promjena i u plasmanu pojedinih reprezentacija u pojedinim grupama. Stoga, za „određivanje“ nosilaca u baražu, morat ćemo pričekati posljednja dva kola kvalifikacija (nama će se računati rezultati protiv Luksemburga i Francuske), te konačnu listu najbolje plasiranih svjetskih reprezentacija, koju određuje FIFA.

Treba naglasiti da se šeširi za baraž određuju na osnovu UEFA rang lista, koja se dobija tako što se sa FIFA rang liste „sinu“ reprezentacija koje nisu članice Uvropske fudbalske federacije (UEFA).

Čitano 3886 puta