28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Oktobar 2011 03:51

Bez gostujućih navijača Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

policija-intervencijaKomitet za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza (NS/FS) BiH donio je odluku kojom se zabranjuje organizirani odlazak gostujućih navijača na utakmice Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH do završetka jesenje polusezone, saopšteno je na oficijelnoj web stranici ovog saveza.  Ovakva odluka Komiteta za normalizaciju uslijedila je zbog učestalih incidenata na stadionima širom BiH (Banjaluka, Mostar, Istočno Sarajevo, Trebinje, Sarajevo).

Komitet je osudio huligansko ponašanje navijača u Sarajevu prije neodigrane prijateljske utakmice između sarajevskog Fudbalskog kluba (FK) "Željezničar" i splitskog Nogometnog kluba (NK) "Hajduk", kao i huliganstvo na svim ostalim stadionima. Od Disciplinske komisije NS/FS BiH zatražio je da utvrdi odgovornost organizatora utakmice za incidente.  U vezi s tim, od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) traži se informacija o nemilim događajima zbog kojih nije odigrana navedena utakmica.

Komitet izražava žaljenje NK "Hajduk" i Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) zbog incidenata koji ne mogu narušiti prijateljske odnose ova dva saveza. Također, zatražena je informacija od FK "Borac" povodom izjava bivšeg šefa Stručnog štaba ovog kluba Zvezdana Cvetkovića, koje se odnose na incidente na prekinutoj utakmici Premijer lige BiH FK "Borac" - FK "Željezničar".

Komitet će u narednom periodu inicirati sastanak sa relevantnim bezbjedonosnim strukturama na državnom i nivou dva entiteta, u vezi sa zabrinjavajućim ispoljavanjem huliganskog i nacionalističkog ponašanja navijača, s ciljem preduzimanja odgovarajućih mjera i aktivnosti na prevenciji incidenata, ali i adekvatnom sankcionisanju izgrednika, te se u tom smislu od nadležnih organa traže izmjene zakonskih propisa koje će dati veće ovlasti organima bezbjednosti.

Komitet će u petak, 14. oktobra, održati sastanak sa članovima Disciplinske komisije, od koje se zahtijeva izricanje rigoroznih sankcija za klubove i pojedince odgovorne za nerede na utakmicama, a uskoro će biti održan i novi sastanak s predsjednicima, direktorima i komesarima bezbjednosti klubova Premijer lige.

Čitano 3591 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 09 Oktobar 2011 18:27