Printaj ovu stranu
petak, 23 Mart 2012 03:04

Mittal duguje milione

amzPresudama nadležnih sudova kompanija "ArcelorMittal" Zenica dužna je milionski iznos po osnovu 58 kolektivnih tužbenih zahjeva, u kojima se nalaze imena skoro 1.800 radnika, jer pojedinačni tužbeni zahtjevi iznose po više od 6.000 KM, plus kamate.

U Sindikatu, pak, tvrde da nisu istinite "kuloarske priče" da je dug s kamatama prešao 50 miliona KM i da firmi prijeti gašenje. Radnici su od 2007. godine podnosili tužbe po osnovu nepoštovanja člana 12. Općeg kolektivnog ugovora, koji im je osiguravao dnevnicu uvećanu za 30 posto za noćni rad.

 

- Odluka tadašnjeg menadžmenta bila je da se isplaćuje uvećanje na neto, a ne na bruto satnicu, pod izgovorom navodnog dvostrukog oporezivanja. Do sada je skoro 620 radnika naplatilo svoja potraživanja - kaže prvi čovjek Sindikata "ArcelorMittala" Zenica Zuhdija Kapetanović.

U ovom sindikatu ističu da su radnici izloženi prijetnjama i ucjenama nakon što su njihovi advokati zatražili isplate presuđenih slučajeva. Navodi se da će kompanija, ako radnici budu insistirali na naplati, biti zatvorena, a da će oni ostati bez posla, jer je navodni dug prešao 50 miliona KM.

- Nekim radnicima se, prema našim saznanjima, prijeti i otkazom. Sve zavisi od toga kako koji menadžer prenese radnicima pa se čak ide i do te mjere da se govori neistina da je Glavni odbor Sindikata protiv tužbi. Ja sam na spisku podnosilaca tužbi i nikada neću odustati od toga - kazao je Kapetanović.

U Upravi "ArcelorMittala" Zenica kažu da su neistinite tvrdnje da se vrši pritisak kako se ne bi poštovale sudske presude. No, nije sporno da su radnici upoznati s teškom situacijom, recesijom na globalnom tržištu i globalnim problemima.

Ipak, ističe se da kompanija uredno izmiruje tekuće obaveze prema radnicima te da nema mjesta tvrdnjama da je plan Uprave da pritiscima onemogući isplatu po važećim pravosnažnim presudama.

Posljednje od