Printaj ovu stranu
nedjelja, 01 April 2012 09:42

Ništa od blokade Kamenoloma

ŽGP je u prošloj i ovoj godini iskopao 303.000 kubnih metara kamena krečnjaka (oko 500 hiljada tona), stoji u nalazu vještaka koji je za potrebe Ministarstva privrede ZDK uporedio raniju i sadašnju situaciju na lokalitetu Široke stijene kod Zenice, gdje se nalazi kamenolom kojeg nelegalno eksploatiše ova firma, čiji je vlasnik grupacija JATA iz Srebrenika.

- Za tu iskopanu masu po najvišoj ponuđenoj cijeni na tenderu (2, 50 KM po kubiku), u budžet ZDK i Općine Zenica bi se slilo 757 hiljada KM! Još gore, s obzirom da kamen eksploatiše ŽGP Zenica, a odvoze druge JATA-ine firme, realno je moguće da dosadašnji, nelegalni iskop «pojede mrak», što znači da je, po prosječnoj cijeni frakcije kamena od 20 KM sa državne zemlje i državnog kamenoloma (jer nikome nije dodjeljena koncesija) JATA je već izvezao kamen u vrijednosti od šest miliona KM!

 

Tender je poništen zbog sukoba interesa jednog od članova, ali i nemogućnosti da komisija odredi kome će dodjeliti koncesiju, nakon niza proceduralnih propusta proteklih godina, uglavnom uzrokovanim političkim pritiscima i intervencijama.

- ŽGP je tamo nelegalno i ovoj trakavici treba stati u kraj. Svaki inspektor zna i treba da radi svoj posao. Imamo preduzeće koje je tamo nelegalno i nema nikakve priče o tome, kaže ministar privrede ZDK Jusuf Duraković. On je prvi krenuo u rješenje problema, ali je u međuvremenu više puta onemogućavan i usporavan.

- Vlada ZDK je poništila tender, jasno rekla šta je procedura i jedinstveni smo da je nevjerovatno da nadležna inspekcija ne čini ništa, kaže Duraković. U inspekciji su i jučer kazali «da su inspektori na terenu», te da će se «više znati do kraja sedmice».

Mještani sliva Babine rijeke najavili su za ponedjeljak apsolutnu blokadu pogona ŽGP-a. Ne ulazeći u političke sukobe i nelegalnost rada, oni traže da im se popravi uništeni asfaltni put, putem kojeg ka gradu Zenici i dalje, na autoput A1, ŽGP-JATA odvozi kamen. Međutim, dva dana uoči blokade, njihovi predstavnici su odustali od protesta. Kao razlog navode "čvrsta obećanja" nadležnih u ŽGP-u i Općini. Zašto su uopće pozivali na blokadu, ako "teče med i mlijeko" nisu znali objasniti. No, saopćili su da su protesti odgođeni na 45 dana. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)