19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
utorak, 03 April 2012 17:52

Mobing i prijetnje u Mittalu?

Sindikat ArcelorMittal Zenica optužio je danas na konferenciji za novinare upravu kompanije za mobing prema radnicima.

- Indikativno je da od početka marta svakodnevno dobijamo pritužbe naših članova zbog pritiska ili mobinga koji prema njima vrše pojedini rukovodioci tražeći odricanje od tužbi za noćni, prekovremeni i minuli rad. Radnicima se prijeti slanjem na čekanje, premještajima, pa čak i otkazima, izjavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ.

 

Od 2009. godine kada su radnici podnijeli tužbe protiv uprave kompanije pa do danas, ArcelorMittal Zenica je, prema saznanjima Sindikata za ukupno 620 radnika po ovom osnovu isplatio oko šest miliona KM.

- To je prosječno po 2,5 miliona KM godišnje, što ne može ugroziti poslovanje firme koja je u 2011. godini ostvarila prihod od oko 650 miliona KM, kaže Kapetanović.

Članovi Glavnog odbora Sindikata AMZ, Enes Sinanović i Senad Spahić izjavili su da je trenutno od 3.060 uposlenika, na privremenom prekidu rada, tzv. čekanju posla više od 120 radnika, isključivo onih koji su podnijeli tužbe protiv kompanije.

- Pozivamo Vladu FBiH i inspekcijske organe da se uključe u rješavanje problema prije nego bude kasno, kaže Kapetanović.

Glasnogovornica ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović izjavila je Feni da je stav kompanije da se o ovom pitanju naknadno izjasni.