Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 Decembar 2014 09:32

FOTO:Kotao kojim se grije Zenica

Javnost ne zna kakav je kotao, niti sa čim se susrećemo svakodnevno, rečenica koju smo jučer čuli bezbroj puta za vrijeme prvog ulaska neke novinarske ekipe u kotao "Arcelor Mittala" Zenica, mjesto odakle ova kompanija cijelu, a grad Zenica pola godine dobijaju toplotnu energiju. 

Grandiozni objekat, dimenzija 120 sa 80 metara, viši je od 60 metara, a sa etaže na etažu vode liftovi I strma stepeništa.

 

Kako navodi Derviš Zukić, stariji supervizor u sekciji Toplana, kad su oba živa "Mittalova" kotla u funkciji, dnevno se utroši 800 do 1.200 tona uglja, dok za sat u plamenike bude ubrizgano više od 120 hiljada kubika visokopećnog, koksnog i zemnog plina. Ove fascinantne brojke energenata neophodne su da kotlovi, od kojih svaki prima po 120 tona vode, drže temperaturu na 900 do 1.200 Celziusa, izbacivši i do 220 tona pare na sat.

 

Nažalost, novi kvar ostavio je Zenicu opet sa hladnim stanovima, a još se ne zna kad će kotao profunkcionisati. Radnici nam kažu da samo otklanjanje kvara traje nekad i samo 10 minuta, ali da bi se užareni kotao ohladio, te skela postavila do mjesta kvara, potrebno je i 72 sata neprekidnog rada. U samom kotlu srećemo radnike koji su tu cijelu noć, ali i direktora Mittala Bidžu Naira (Biju), koji se ne odvaja od radnika, a naše pratioce moli da "nas pripaze".

 

- Kotlovi su izgrađeni 1974. godine i zabluda je da se radi o "buretu" vode koje se zagrijava. Radi se o spletu cijevi, oko 110 kilometara glavnih vodova, koje na sebi imaju nekoliko stotina hiljada varova, spojeva. Čim jedan popusti, kotao se automatski zaustavlja. Novi kotao košta 50 miliona KM, a "Mittal" ne može kupovati nešto što mu realno ne treba, jer naše potrebe zadovoljava jedan kotao. Svakom razumnom ćemo dokazati da smo ovako na gubitku, te da se sve ovo čini samo zbog grada - kaže Emir Krgo, direktor Departmenta Energetika.

 

On navodi da je prijeratna Željezara imala 15 kotlova i da građani uopće nisu znali kad "ispada" koji, a koji trenutno rade. Politikom rukovođenja Željezare, prije dolaska "Mittala", "priča" je spala na dva kotla, koji tek u punoj funkciji zadovoljavaju potrebe i grada i kompanije.

 

- Ljeti, kad grad ne brine za grijanje, radi jedan kotao, a drugi je na remontu i tada jedan kvar znači kolaps firme. gradske vlasti moraju hitno odlučiti šta i kako dalje, jer će svaka naredna sezona biti pogubnija. Za četiri-pet godina realno Zenica će ostati bez mogućnosti grijanja - tvrdi Krgo.

 

Tokom ulaska u unutrašnjost srećemo ekipu "Željezare". Šef Nijaz Mujić i radnici Nahid Avdić, Mensur Strika, Salem Tuka, Husein Ašćerić. Postavljaju skelu na 35 metara (12.sprat) visine u kotlu, na kojem će "Mittalov" varilac pokušati napraviti var držeći u jednoj ruci ogledalo, a drugom u odrazu pokušavajući doći do pukotine.

 

- Nakon otklanjanja kvara zbog kojeg je ugašen kotao, identifikovan je kvar do kojeg pokušavamo doći već satima, ali za sada nema rješenja, pričaju nam radnici.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FACEBOOK FOTO GALERIJU

 

AVAZ

Posljednje od

Povezani članci (by tag)