29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Decembar 2014 07:12

Sve manja kupovna moć u BIH

Najnoviji podaci Eurostata, evropske statističke službe, o potrošnji po stanovniku, odnosno materijalnom stanju domaćinstava, obuhvatili su i Bosnu i Hercegovinu te pokazali poraznu situaciju za našu zemlju.   Naša država pala je na samo dno kada je u pitanju kupovna moć stanovništva. Prema najnovijim pokazateljima, bh. građani troše čak tri puta manje nego prosječni državljani Evropske unije. Prosječan građanin BiH troši samo 37 posto evropskog prosjeka. Teška ekonomska situacija i visoka stopa nezaposlenosti odrazile su se na kupovnu moć stanovništva, koje steže kaiš iz mjeseca u mjesec.

 

 

Bolja kupovna moć evidentna je u cijelom regionu: Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori te Turskoj, a od BiH jedino lošije stoji Albanija. Prema analizama Eurostata, najbolje se živi u Luksemburgu, Njemačkoj, Austriji, Danskoj... Ekonomski ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić izjavio je za "Dnevni avaz" da BiH kao država i njeni građani ne zaslužuju ovakvo mjesto, jer imamo dobre potencijale i dobru radnu snagu.

 

- Sve zavisi od onih koji vode ekonomiju i državu kako će staviti u funkciju njene kapacitete, materijalne i ljudske, da bi dobili odgovarajuće efekte. Građani BiH od 2008. godine nalaze se u teškoj situaciji, jer je kupovna moć, odnosno životni standard stanovništva sve lošiji. Manje je mogućnosti da za svoja primanja kupe namirnice do iznosa potrošačke korpe - kaže Hasić. Prema njegovim riječima, prosječna plaća je 823 KM, a potrošačka korpa 1.700 KM, a onda se dolazi do podatka da je svaki građanin u prosjeku zadužen za oko 1.800 KM i tako pokušava premostiti tešku situaciju.

 

- Čak 20 posto građana preživljava dnevno s tri do pet maraka. Vlasti nisu uspjele napraviti odgovarajuće socijalne programe kojima bi u periodu krize pomogle građanima - naglasio je Hasić.

 

- Ove analize skoro da ne dolaze do bh. vlasti, niti ih one uzimaju u svojim programima. Mislim da će i ovaj izvještaj biti samo evidencija i da neće doprijeti do onih koji su na vlasti - kaže Hasić.

 

AVAZ