Printaj ovu stranu
utorak, 02 Decembar 2014 12:24

VW smanjuje proizvodnju u Vogošći

VW smanjuje proizvodnju u Vogošći  ? Prije nekoliko mjeseci, u javnosti se pojavila informacija o odlasku VW-a iz Vogošće. Kako to obično bude, informacija je brzo zaboravljena.  Međutim, 24.09. je objavljen javni poziv za prodaju dijela nekretnina društva VW Sarajevo doo Vogošća. Ovo nije prvi put da se prodaje imovina društva, jer je već jednom izvršena prodaja u 2012. godini. Nakon prodaje značajnog dijela imovine, ada se poziva na prodaju jedne od glavnih hala, onda postaje besmisleno negirati da je ta firma ili u problemima ili "pakuje kofere". 

 

 

Naši pokušaji da razgovaramo sa upravom, ostali su bezuspješni. Firma formalno nema direktora osim na papiru, jer je Jan Masak, mjesecima u Njemačkoj, a vršilac dužnosti direktora u BiH dođe samo par dana mjesečno. Otkako je prijavio napad na sebe u fabrici, direktor nije dolazio ni u fabriku, ni u BiH, a navodni v.d. već peti mjesec pokušava da izdaleka ustroji firmu koja nema domaćina, što znači da se kompanijom ne upravlja, a njena imovina se prodaje. 

 

Istovremeno, sindikat firme već duze vrijeme traži od vlasnika da usvoji održivu strategiju, prestane sa izvlačenjem novca po osnovu nerazumnih pozajmica, ali odgovora nema, što ne priliči ozbiljnim investitorima. Razumljiva je bojazan sindikata da li je "Vogošća" postala visak Volkswagenu koji nema ozbiljne namjere da obnovi proizvodnju. 

 

Ako je tako, osim važnih radnih mjesta za Vogošću i radnike VW u Vogošći, nameće se pitanje kako će reagovati relevantne institucije koje su izvršile niz imovinskih ustupaka prema Volkswagenu dodjelivši mu imovinu firme TAS Sarajevo. Sindikat ove tvornice tumači da je odnos menadžmenta prvi korak ka najavljenom reduciranju proizvodnje i postepenom zatvaranju pogona.

 

U vogošćanskom pogonu njemački VW je većinski vlasnik s 58 posto vlasničkog udjela, dok sarajevski partner VW-a, holding Prevent, u ovom pogonu kontrolira 42 posto dionica. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)