12 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Decembar 2014 02:49

BIH: 78 posto želi raditi vani

Više od 78 posto ispitanika iz BiH, od ukupno 1.216, spremno je živjeti i raditi u inozemstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela Boston konsultantska grupa (BCG). U poređenju sa zemljama Evrope, bh. građani na šestom su mjestu po spremnosti za rad u drugoj zemlji. Kao najpoželjnije zemlje naveli su Njemačku, Austriju, Švicarsku te države Skandinavije.

 

Kao motivacijske faktore u radnom okruženju naveli su sigurnost radnog mjesta, finansijsku stabilnost te da poslodavac cijeni njihov rad. Ti rezultati različiti su od onih na globalnom nivou, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja učesnica istraživanja ispitanici naveli opće zadovoljstvo radnim mjestom, odnose s kolegama i dobar balans posao – privatni život, kao tri najvažnija motiva.

 

- Većina bh. radnika koji su se izjasnili za rad u inozemstvu je u zabludi. Oni, faktički, ne znaju realnost života van granica BiH. Pritisnuti svojim problemima, misle da je spas u odlasku iz BiH. Ja tako ne mislim. Ako bismo mi u BiH radili onoliko koliko poslodavci u inozemstvu traže da se radi, imali bismo istu zemlju kao i oni - smatra Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. On ističe da u našoj zemlji ne postoji adekvatna kultura rada.

 

- Nemamo pravi makro i mikromenadžment koji će usmjeriti postojeću radnu snagu u BiH ka produktivnim poslovima. Nije izlaz u odlasku vani već u pametnom osmišljavanju kompletnog procesa rada u BiH - rekao je Šain. U okviru istraživanja, na prvom mjestu je Holandija, čijih je 94 posto ispitanika odgovorilo da bi radilo u drugim zemljama. Drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska i Poljska. Kada su u pitanju zemlje regiona, radnici iz Hrvatske na petom su mjestu sa 80 posto, a iz Srbije na desetom mjestu sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inozemstvu.