31 Januar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Novembar 2014 20:26

KFC u BiH: hoće li nas zaobići

Vlasnici franšize restorana brze hrane “Kentucky Fried Chicken” za BiH bit će Denis i Dado Stojnić, bh. MMA borci i vlasnici ugostiteljskih objekata “Cheers”, “City Lounge”, “Cheers Kitchen” i “Murphy’ s Pub”, potvrdio je danas PR tim Denisa Stojnića. Braća Stojnić već duže vrijeme pregovaraju s firmom koja je zadužena za franšize tih restorana u jugoistočnoj Europi, a ugovor bi trebali potpisati ove sedmice, nakon čega bi odmah krenuli s opremanjem prostora u centru Sarajeva po visokim standardima koje zahtjeva KFC.

 

Nakon restorana u centru Sarajeva planiraju otvoriti restorane i u Novom Gradu i Novom Sarajevu, a potom bi KFC restorane trebali dobiti i Mostar, Tuzla, Banja Luka i Zenica, javlja Fena. Poznato je da je takav ambiciozan plan imao i MCDonalds, ali je u međuvremenu sa liste želja izostavljen naš grad, zbog navodne procjene da je u ovom gradu slaba kupovna moć, ali zvanično zbog nemogućnosti da pronađu i kupe odgovarajući, dovoljno veliki i pristupačan, objekat za svoju franšizu. 

 

KFC već nekoliko godina ima restorane na prostoru bivše Jugoslavije. U Srbiji je prisutan od 2007. godine, a u Hrvatskoj od 2011. Danas se KFC restorani u Srbiji nalaze u Beogradu na Studentskom trgu i UŠĆE Shopping Centru, te je otvoren i jedan restoran u Novom Sadu. KFC je po prodaji brze hrane drugi veliki restoranski lanac u svijetu i već nekoliko godina ima restorane na prostoru bivše Jugoslavije. Kentucky Fried Chicken je do prosinca 2013. imao 18.875 restorana u 118 zemalja, a prošle godine je njegova vrijednost procijenjena na 10 milijardi američkih dolara.

 

Osnivač brenda je Harland Sanders, preduzetnik čiji lik se i koristi kao logo kompanije. Prvi franšizni restoran KFC-a otvoren je 1952. godine u Juti, a kompanija je popularizirala prodaju piletine u industriji brze hrane, postajući tako konkurencija uspostavljenoj dominaciji hamburgera.