Printaj ovu stranu
petak, 28 Novembar 2014 03:06

CIMOS: prodaja fabrika iz BIH

Cimos bi trebao, nakon dokapitalizacije, koja će banke, dobavljače i ostale poslovne partnere koštati više od 200 milijuna eura, postati profitabilnija grupa od one koja je prije krize ostvarila pola milijarde eura godišnjeg prihoda od prodaje u Sloveniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije i zapošljavala više od 7.600 ljudi.

 

Prema predviđenom 60-postotnom otpisu i reprogramiranju 400-milijunskih obaveza, u Cimosu će se morati pripremiti za njihovu dugoročnu otplatu. Ovo bi trebalo početii sa 2017. godinom, pa će Cimos u naredne dvije godine biti usmjeren na daljnje dezinvestiranje i prodaju non-core dijelova grupe. Nakon što je već prodao poslovanje Litostroj Power i Cimos Titan, između ostalog, u Srbiji će prodati veliku ljevaonicu Kikinda AI, te manju ljevaonicu Krušik - Precizni Liv. Novog vlasnika će dobiti i tvornica Cimos u Srebrenici, izvještava ljubljanski Dnevnik.

 

Kako bi prikupili dovoljno sredstava za otplatu mjesečnih rata, koje će iznositi 1,35 milijuna eura, također će biti potrebna racionalizacija poslovanja.

 

Tako su u Cimosu u potrazi za višemilionskim uštedama u nabavci, prodaji, lancu snabdijevanja i režijskim troškovima. Uprkos tome, najveće uštede očekuju u troškovima rada. S otpuštanjima - za otpremnine zaposlenika je na raspolaganju 8,4 milijuna eura - bit će smanjeni za 15 posto, tako da će po novom za plaće davati oko 75 milijuna godišnje.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)