29 Maj 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Novembar 2014 03:03

Struja neće biti jeftinija

Od 1. januara 2015. godine kupci električne energije iz kategorije domaćinstva moći će sami izabrati opskrbljivača električnom energijom odnosno moći će izabrati onu ponudu za opskrbljivanje električnom energijom koja im bude najviše odgovarala. Kako je novinarima u Mostaru pojasnila predsjednica Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) Đulizara Hadžimustapić, otvaranjem tržišta električne energije svaki kupac ima pravo promijeniti opskrbljivača. Kazala je i to kako se fizički priključak ne mijenja, kupac ostaje priključen na istu distributivnu mrežu. 

 

Ukoliko kupac odluči promijeniti opskrbljivača električnom energijom, obratiti će se izabranom opskrbljivaču koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti. Promjena opskrbljivača je besplatna i može trajati najduže 21 dan, a prijavljena su 24 opskrbljivača na tržištu električne energije u BiH.   Na upit novinara što će biti s održavanjem ukoliko se promijeni opskrbljivač članica FERK-a Sanela Pokrajčič istaknula je kako to ostaje u nadležnosti distributera jer kupac ostaje priključen na istoj mreži. 

 

Prema mišljenju člana FERK-a Riste Mandrape, ništa bitno se neće dogoditi od 1. januara 2015. godine bar što se tiče domaćinstava jer opskrbljivači neće moći nabaviti jeftiniju struju.  Rukovoditelj sektora za tarife i tržište Igor Glibić naveo je kako će cijene električne energije ovisiti o sposobnosti kupca da ugovori povoljan paket, no da je nerealno očekivati da će doći do pada cijena električne energije.  Prema riječima predsjednice FERK-a Đulizare Hadžimustapić, neće biti prevelikog povećanja cijena električne energije zbog nepostojanja programa za zaštitu kupaca koji su socijalno osjetljivi. 

 

 - Za otvaranje tržišta jako je bitno da jedna država ima program socijalno ugroženih kupaca da bi te kupce zaštitili od šok tarifa. Mi kao Regulatora komisija ćemo o tome voditi računa i da do toga ne dođe – kazala je Hadžimustapić.