Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Novembar 2014 23:16

BIH preuzima svoje nebo

Prvi put od 1992. Bosna i Hercegovina će u ponoć između srijede i četvrtka preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom do 10.000 metara. Prvi put od stjecanja nezavisnosti 1992. godine, Bosna i Hercegovina će u ponoć preuzeti kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora do 10.000 metara. Usluge kontrole letenja iznad te granice i dalje će pružati Hrvatska i Srbija, sve do isteka tranzicionog perioda, 13. novembra 2015. godine.

 

Tada će kompletnu kontrolu preuzeti Bosna i Hercegovina. Do sada je za uspostavljanje sistema kontrole letenja utrošeno blizu 19 miliona eura.  Kada BiH preuzme kompletnu kontrolu, od preleta aviona očekuju se godišnji prihodi od gotovo  80 miliona eura. U toku je obuka kontrolora leta u Mostaru koji bi trebali početi raditi na kontroli letova iznad Bosne i Hercegovine.

 

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić saopćio je prošlog mjeseca da će tehnika i kontrolori letenja raditi 24 sata, sedam dana u sedmici. On je dodao da su aktivnosti kotroliranja bh. neba započele već prije 1. oktobra, a da je u  toku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sistem i karakteristike zračnog prostora.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)