Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Novembar 2014 04:38

Primjena gasova u poljoprivredi

U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci održana edukativno-informativna radionica pod nazivom "Postizanje višeg strandarda u proizvodnji i povećanje konkuretnosti na domaćem i inostranom tržištu kroz upotrebu gasova u prehrambenoj industriji“, na koju su se odazvali brojni privrednici, predstavnici prehrambene industrije u BiH te mediji.

 

U okviru zajedničkog GIZ GmbH&MESSER BH Gas projekta pod nazivom "Mogućnosti primjene gasova i praktična nastava u srednjim školama" podržanog od Njemačkog ministarstva za privredu saradnju i razvoj (BMZ) a u okviru DeveloPPP.de programa, te u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i uz podršku Privredene komore FBIH, Razvojne agencije EDA i gradske razvojne agencije CIDEA, održana je ova inforadionica na kojoj su iznijeta teoretska i praktična iskustva na temu primjene gasova u prehrambenoj industriji.

Ova je radionica namijenjena proizvođačima i privrednicima koji su zainteresirani da unaprijede svoju proizvodnju, da poboljšaju rentabilnost, da idu u korak sa evropskim i svjetskim trendovima koji se manifestiraju kroz produženje roka trajanja proizvoda, očuvanje kvalitetnih karakteristika proizvoda bez hemijskog tretmana a da pri tome proizvod zadrži dobar izgled i svježinu.

Radionica je relevantna za sve koji u svojim procesima proizvodnje i pripreme hrane, skladištenja i pakovanja koriste ili namjeravaju da koriste gasove.

Ispred Komore Republike Srpske prisutne je pozdravila Dragica Ristić koja je istakla značaj međusobnih veza  između proizvođača hrane i prehrambene industrije koja predstavlja stratešku privrednu grupu za ekonomski razvoj Republike Srpske.  Također je naglasila važnost suradanje obrazovnih institucija i privrede.

Kristin Rau, direktorica GIZ-a, istakla je važnost dijaloga između javnog i privatnog sektora  kao i značaj suradnje s kompanijom MESSER u okviru programa DeveloPPP jer se time podstiču mala i srednja preduzeća da razvijaju svoje poduzetništvo.

Direktor  MESSER BH Gasa Valentin Ilievski je rekao da je značaj korištenja gasova u prehrambenoj industriji veoma važan jer se time uvećava sigurnost procesa, održava kvaliteta namirnica i spriječavaju moguća trovanja hranom ako se ona pakiraju i zamrzavaju na konvencionalan način.

„S obzirom da je Messer vodeći lider u proizvodnji i snabdjevanju plinovima u svijetu, kroz ovu saradnju bh. privreda će dobiti jasniju i konkretniju sliku o važnosti primjene prehrambenih plinova u mnogim industrijskim i privrednim granama.

 

Mogućnosti upotrebe prehrambenih plinova su veoma široke. Od korištenja plinova u prehrani, voćarstvu, prerađivačkoj industriji i drugim privrednim granama, a sve s ciljem njegove sveobuhvatnije primjene i postizanja boljeg kvaliteta namirnica“ – istakao je Ilievski i naglasio da je MESSER kupio zemljište u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci i na taj način širi svoje tržište i ulaže i u ovu regiju.

 

Admir Ibrahimović iz kompanije MESSER upoznao je više od sedamdeset gostiju i učesnika radionice sa zakonskom regulativom kad je u pitanju korištenje ovih gasova.  Zdravko Salopek iz MESSER Croatia Plina prezentirao je načine korištenja gasova u prehrani. Izložio je šta se sve može postići korištenjem CO2, Dušika, Argona, Kisika, Vodika i drugih mješovitih plinova u čuvanju namirnica, MAP pakiranju, zaleđivanju, te pokazao razliku između konvencionalnog i kriogeničkog načina zamrzavanja. Ukazano je na benefite koje donosi upotreba gasova a koji se tiču štednje materijala, smanjuje se kaliranje zamrznutih namirnica, održava kvaliteta i trajnost proizvoda i sl.

Negovan Krsmanović  je govorio o ulozi gasova u sistemima za zamrzavanje, hlađenje i skladištenje voća i povrća na osnovu iskustava slovenske kompanije Eho d.o.o.  Također su i privrednici govorili o iskustvima “prije i poslije upotrebe gasova“ u vlastitoj proizvodnji.

Na kraju je prikazan film „O suhom ledu“ koji je na plastičan način demonstrirao uspješne primjene istog u prehrambenoj industriji.

Cilj ove radionice kao i prethodne koja je održana u Mostaru u augustu je postignut. Prije svega edukacija proizvođača o dobrim stranama korištenja prehrambenih gasova na kojoj je na praktičan način demonstriran širok spektar mogućnosti korištenja gasova u prehrani, voćarstvu, prerađivačkoj industriji i drugim privrednim granama, s ciljem njihovegove sveobuhvatnije primjene.

 

Više informacija o projektu „Mogućnosti primjene gasova i praktična nastava u s.š.“ kao i o ovoj održanoj radionici za privredu možete pronaći na www.messser.ba

 

S poštovanjem

 

GIZ                                                                                            MESSER BH GAS

 

KAREN RAU                                                                            VALENTIN ILIEVSKI      

Posljednje od

Povezani članci (by tag)