Printaj ovu stranu
subota, 08 Novembar 2014 05:19

Medicinsko osoblje napušta BIH

Prema službenim podacima najtraženijih poslova u zemljama Zapadne Europe, medicinske sestre i tehničari nerijetko se nalaze na samom vrhu, stoga i ne čudi činjenica da sve više medicinskog osoblja napušta Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom.

Rezultat je to opće situacije u sestrinstvu i zdravstvu, nezaposlenosti, malih plaća i mirovina. Prvi i najčešći izbor je Njemačka koja nudi dobru plaću i uvjete rada, njeguje poštovanje prema radnicima te nudi stručna osposobljavanja. Prema planu Agencije za rad i zapošljavanje BiH putem javnog poziva do kraja 2014. godine planira se zaposliti 500 radnika.

Međutim, volja za radom nije dovoljna kako bi “karijeru u bijelom” nastavili u Njemačkoj, jer prije odlaska natjecatelji moraju položiti ispit iz njemačkog jezika, što mnogima predstavlja veliku prepreku. Uz pismeni dio, očekuje ih i intervju putem telefona, što je puno veći izazov od samog testa. Kako bi što bolje napisali testove, kandidati nerijetko pohađaju privatne sate njemačkog jezika.

Jedna od škola koja kandidate priprema za uspješno polaganje ispita je Novi svijet iz Mostara koja organizira pripremne tečajeve za polaganje GOETHE ispita za šest razina, u potpunosti se pridržavajući programa pripreme koji taj ispit podrazumijeva, a kod polaznika razvija sve četiri jezičke kompetencije, odnosno čitanje, pisanje, razumijevanje i izražavanje. Tečaj se održava grupno i individualno uz povoljne cijene. Više informacija pronađite na službenoj web stranici. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)