Printaj ovu stranu
utorak, 04 Novembar 2014 00:12

Njemačka uvodi cestarine

Njemačka vlada najavila je uvođenje naplate cestarine zbog koje će strane vozače vožnja tamošnjim autocestama stajati i do 130 eura na godinu. Cestarina bi se trebala početi naplaćivati 2016., a vozači će je plaćati internetskom registracijom svojih registarskih pločica. Tom mjerom Njemačka želi olakšati financiranje održavanja prometne infrastrukture kojom se koriste i strana vozila. 

 

Stranci će je moći plaćati i na benzinskim stanicama. Iznos cestarine temeljit će se na obujmu motora i utjecaju vozila na okoliš, a najveći će iznos biti 130 eura na godinu. Strancima je omogućeno plaćanje povremenog korištenja autocesta, pa će za 10 dana morati izdvojiti 10 eura, a za dva mjeseca 22 eura.

 

Nakon višemjesečne rasprave između Kršćansko-demokratske unije i njezine sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije iz Bavarske, ministar prometa Alexander Dobrindt odbacio je prvobitnu zamisao da se poveća naknada za sve ceste. No ostao je pri tvrdnji da cestarina neće donijeti nove troškove njemačkim vozačima jer će im se omogućiti kompenzacija s već postojećim porezom na motorna vozila.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)