Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Novembar 2014 01:44

Kome ŠPD pro-daje sirovinu

Predstavnici drvoprerađivačkih firmi "Nansi", "Secom" i "Al-Ex" uputili su javni protest zbog poteza uprave Šumsko-privrednog društva (ŠPD) Zeničko-dobojskog kantona. Na to su, kako kažu, prisiljeni prije nego što ugase pogone zbog diskriminatorske politike ŠPD-a.

 

- Dugogodišnji smo partneri ŠPD-a i na početku svake godine potpisujemo ugovor o sukcesivnoj dostavi sirovine. Naše tri firme imaju više od 200 radnika, a ovaj problem imaju i firme s 400, 500 radnika, koje će se sigurno uskoro oglasiti. Odjednom, u oktobru se pojavljuje ortačka grupa koja "nasljeđuje" staru "Krivaju" te dobiva ekskluzivno pravo na sirovine, a sve na štetu drugih. Mi izrađujemo namještaj, imamo izvozne ugovore i sve se sada zaustavlja, jer neko sirovinu, koju mi inače avansno plaćamo, predaje u ruke nekome ko još formalno nije ni registriran - kaže Kenan Mujkić, direktor firme "Nansi" iz Žepča. Emir Akvić, prvi čovjek firme "Al-Ex" iz Zenice, navodi da su, osim što su dovedeni u pitanje dugoročni ugovori s inozemstvom, prisiljeni zaposlene slati na čekanje, a ako se stanje nastavi, morat će dijeliti i otkaze.

 

- Pokušavamo spasiti što se može spasiti, kupujemo hrast u Hrvatskoj, bukvu u Srbiji, novac odlazi, umjesto da ulazi u BiH, a sve zbog vrlo čudnog aršina poslovanja ŠPD-a - kaže Akvić. Prethodni "aranžman" ŠPD-a, koji je ekskluzivno dostavljao sirovinu za "Krivaju 1884", završio je neslavno jer je firma koju su pokrenuli u Zavidovićima dužna za sirovinu više od dva miliona KM državi. Sada se pokušava novi "projekt spasa", iako ortačka grupa kupaca uglavnom u svom poslovnom portfoliju nema obradu trupaca i proizvodnju u drvnoj industriji.

 

- Godinama svi kupci moraju avansno platiti svaki kubik, osim jednog, a to je "Krivaja" koja je dužna milione. I pored toga, kao i činjenice da kupac mora izmiriti obaveze prema radnicima i državi, što ne čine, oni dobivaju svu raspoloživu sirovinu, a nama u ŠPD-u kažu: "Morali smo, to je naređenje odozgo" - kaže Mujkić. I pored pokušaja da dobijemo komentar nadležnih u ŠPD-u, niko nije bio raspoložen da odgovori na naša pitanja.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)