28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Oktobar 2014 06:05

Zenko:rade za Švicarce, Italijane...

Službenici švicarskih željeznica (SBB) od prodavača karata do pružnih radnika i mašinovođa nose komplete odjeće koja se proizvodi u BiH, u pogonima zeničke kompanije "Zenko". Nakon tri godine ispitivanja, provjera i atestiranja, isporuke u desetinama hiljada primjeraka već su postale uobičajene, a stalno stižu nove narudžbe.

 

- Sve je krenulo na sajmu u Njemačkoj, gdje su nas pitali konkretne stvari i dobili konkretne odgovore. Bili su, vjerovatno, skeptični, pa su ih prvi rezultati iznenadili. Nakon analiza naših uzoraka došli su i lično, a nakon prve serije bili su oduševljeni - kaže vlasnik "Zenke" Fahrudin Čančar. Njegov prijeratni porodični biznis naslijedile su kćerke Amela Redžić i Alma Čančar, direktorica i zamjenica direktorice u kompaniji koja ima 80-ak radnika.

 

- Nakon prve serije od 3.500 primjeraka, sada su isporuke na mjesečnom nivou. Kada su kod kolega iz Švicarske vidjeli izgled i kvalitet urađenog, kontaktirali su nas čelnici željeznica iz Austrije i Njemačke, tako da vodimo razgovore o daleko većim serijama. Ovdje se ne radi o poslovima dorade, već o kompletnom našem proizvodu, uz poštivanje zadatih standarda sirovina i obrade, kao i izgleda - kaže direktorica Redžić. Švicarci svih 28.000 zaposlenih oblače u "Zenki", i to sa deset do 15 komada odjeće koji prolaze rigorozne ekološke provjere. Osim ovog, već 17. godinu "Zenko" radi odijela i sakoe za italijanske partnere. Zanimljivo je da su se Švicarci zainteresirali za firmu iz Zenice nakon što su vidjeli uniforme njemačke policije, također, rađene u "Zenki".

 

- Poseban segment proizvodnje je odjeća za specijalizirane policijske agencije. Uz policije ZDK, SBK i HNK, opremamo policiju Federacije, dio Oružanih snaga BiH, deminerske timove, specijalne jedinice - kaže Alma Čančar, dodajući da, između ostalih, "oblače" i službenike šumskih uprava u nekoliko kantona. U "Zenki" ističu i da je neminovna modernizacija dovela do toga da "upute" za krojeve sada stižu internetom direktno u mašine za rezanje, ali su, ipak, ključni stručnost i predanost svakog radnika te višestruka kontrola. U "Zenki" u šali kažu da njihova ekološka posvećenost ide do toga da novu seriju odjeće rade od materijala i vlakana određenih vrsta drveta. Oni se kao celulozno vlakno kombinirajju s poliesterom, dajući poseban oblik, savitljivost i propusnost materijalu.

 

AVAZ

Povezani članci (by tag)