28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Oktobar 2014 02:22

Koliko su stranke potrošile?

 Monitoring izborne kampanje koju provodi Transparency International (TI) BiH pokazao je da su u prve dvije sedmice kampanje Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za promjene najviše uložili u oglašavanje na TV stanicama i u štampi, da se u drugoj sedmici iznos ukupnog oglašavanja višestruko povećao, te danas ukupno iznosi preko 780.000 KM, saopštio je TI BiH. 


SDA je do sada na oglašavanje potrošio oko 285.000 KM, što zajedno sa procijenjenom pripremom oglasa od oko 90.000 KM čini 375.000 KM za prve dvije sedmice, navodi Ti BiH.  Savez za promjene utrošio je na oglašavanje  oko 160.000 KM, što zajedno sa procijenjenom pripremom oglasa od prethodne sedmice od 135.000 KM iznosi 295.000 KM. 
       

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je, prema rezultatima monitoringa, kada se zbroji oglašavanje ove stranke i koalicije sa Demokratskim narodnim savezom (DNS), utrošio oko 150.000, a zajedno sa procijenjenom pripremom oglasa, oko 257.000 KM.  Kada su u pitanju kandidati, navodi TI, najviše su se oglašavali Bakir Izetbegović i Ognjen Tadić. 


"Zanimljivo je i da se do sada neke od stranaka, kao što su Demokratska fronta (DF) i Narodna stranka Radom za boljitak, uopšte nisu oglašavale u medijima pokrivenim monitoringom, te da je, na primjer, Savez za bolju budućnost (SBB) imao veoma mali broj oglasa. Ovo se djelimično može objasniti s jedne strane nedavnim hapšenjima funkcionera Narodne stranke radom za boljitak, a u slučaju SBB činjenicom da je lider ove stranke ima sopstvene medijske kuće na kojima se promoviše, te nije neophodan zakup oglasa", navodi se u saopštenju TI BiH. 
       

Prema rezultatima monitoringa, u Republici Srpkoj (RS) je i dalje prisutna praksa da se vladajuća koalicja oglašava isključivo na javnoj Radio-televiziji RS , dok se na BN Televiziji reklamiraju isključivo opozicione stranke.   


"Imajući u vidu prethodnu praksu stranaka da se u posljednje dvije sedmice kampanje najviše oglašavaju, očekuje se da će do kraja kampanje iznosi biti višestruko veći. S druge strane, TI BiH ponovo naglašava, da u navedene iznose oglašavanja nisu uključeni troškovi vanjskog oglašavanja niti predizbornih skupova", dodaje se u saopštenju.