Printaj ovu stranu
četvrtak, 25 Septembar 2014 03:22

BIH 104. po kvalitetu puteva

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najvećim brojem povrijeđenih i poginulih ljudi u odnosu na broj pređenih kilometara u vozilu, pokazuju policijski izvještaji iz zemlje.

Brzina, alkohol i nepoštivanje prvenstva prolaza glavni su uzročnici nastanka nesreća.

 

Situacija nije bolja ni kada se uporedi broj stradalih u saobraćaju u odnosu na broj stanovnika, gdje sve analize ukazuju kako su vozači u BiH jedni od onih koji u svijetu ostave najviše života na cestama.

 

"Roads kill" interaktivna mapa, ili karta najsmrtonosnijih puteva u svijetu, pokazuje kako na 100.000 stanovnika u našoj zemlji u saobraćaju pogine 15,6 ljudi, čime BiH zauzima evropski i svjetski vrh kada je stopa smrtnosti u pitanju. U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH se nadaju kako će se stvari u narednom periodu mijenjati, a crne brojke smanjivati. Naime, okončan je postupak za izbor članova Savjeta za bezbjednost saobraćaja iz reda stručnjaka, čime su stvoreni preduslovi za izradu i usvajanje strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Ona će tretirati postojeće stanje bezbjednosti saobraćaja, dugoročne i kratkoročne ciljeve, smjernice, ključne oblasti rada i rokove za donošenje plana za sprovođenje strategije.

 

"Bez sistemske i kontinuirane provedbe mjera nema postizanja dugoročnih ciljeva. Za pristup Evropskoj uniji neophodno je da BiH prihvati direktive i smjernice koje obavezuju zemlje članice na povećanje sigurnosti cestovnog prometa. Strategijom sigurnosti prometa na cestama definiše se razvoj i funkcionisanje sistema sigurnosti cestovnog prometa i izraz je njenog opredjeljenja da bude dio regionalnih i globalnih sistema sigurnosti prometa", kazao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i transporta BiH.

 

Podsjećanja radi, samo u RS je u prošloj godini na saobraćajnicama i putevima život izgubilo 153 ljudi, što je, ukoliko se, na primjer, poredi broj stradalih u Sloveniji, oko pet puta više.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, podsjetio je kako RS ima svoju strategiju za bezbjednost saobraćaja koju su usvojile Narodna skupština RS i Vlada RS, pa bi se krovna strategija mogla ticati jedino koordinacije na nivou BiH.

 

"Očekujemo da bude formirana agencija za bezbjednost saobraćaja Federacije BiH i da na taj način bude uspostavljena struktura, da bi Ministarstvo komunikacija i transporta vršilo koordinaciju. Svi odreda treba mnogo da radimo i realizujemo naše planove i programe kako bismo spasili jedan život", kazao je Radović. Prema njegovim riječima, Narodna skupština RS je usvojila Informaciju o sprovođenju Strategije o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS i već u prvoj godini je smanjen broj teško povrijeđenih.


Putevi definitivno imaju uticaj na bezbjednost saobraćaja, a u kakvom se stanju nalaze, najbolje govori posljednji globalni indeks o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za prošlu i ovu godinu, a prema kojem bolje puteve od BiH imaju čak i Zimbabve, Etiopija i Kenija, a od 148 zemalja BiH se našla na 104. mjestu po kvalitetu puteva.

Najbolje puteve u regiji imaju Hrvatska (21. mjesto), Slovenija (32), Albanija (76) i Crna Gora (95). Inače, prema ovom istraživanju, najkvalitetnije puteve u svijetu imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, a slijede ih Francuska, Oman, Portugal, Hong Kong, Austrija, Singapur, Švajcarska, Finska i Holandija. S druge strane, najlošije puteve u svijetu, poslije Moldavije, imaju Gvineja, Timor, Rumunija i Ukrajina.


NN

Posljednje od

Povezani članci (by tag)