28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Septembar 2014 02:04

BIH postala član F.I.J.E.T.-a

Bosanskohercegovačko udruženje turističkih novinara, pisaca i profesionalaca u turizmu postalo punopravni član Fijet- World Federation of Travel Journalists and Writers asocijacije.

Fijet je najstarije međunarodno udruženje turističkih novinara osnovano 1954. godine u Parizu za vrijeme hladnog rata pod geslom “Putovanjima gospodarski ojacati Evropu i uspostaviti komunikaciju sa blokovskim ogradjenim zemljama i narodima, da zazivi mir i prijateljstvo”. Danasnja misija Fijeta je promocija putovanja, razlicitih odredista i kultura, novih trendova, napustanje predrasuda, uspostava prijateljstva i tolerancije. 

 

Bosanskohercegovackom udruženju pružila se čast da postane član ove asocijacije na 59. Kongresu Fijeta koji je održan u Budimpešti. Delegaciju BiH su predstavljala tri člana: Predsjednik Mirko Despić, generalni sekretar Dijana Muminović i Benun Šapčanin, član udruženja.

 

-Ovo je veliki trenutak za turističke novinare, a pred nama su zadaci u kojima moramo da pokažemo šta to praktično znači za nas. Takodjer moramo da objasnimo vlastima u BiH da podrze našu asocijaciju i da zajedno sa nama krenu u predstavljanje BiH u svijetu,” naglasio je Mirko Despić, predsjednik Fijeta za BiH.

 

-Ovo je nama prilika da se turizam u BiH proširi, te da našu zemlju predstavimo kao pozeljnu turisticku destinaciju, izjavila je Dijana Muminović, generalni sekretar Fijeta za BiH.

 

Tijani Haddad, predsjednik svijetske Fijet asocijacije naglasio je da će Bosna i Hercegovina učlanjenjem u ovu asocijaciju dobiti mnogo.

 

Samim prijemom u Fijet nasa obaveza turistickih novinara je da kao vodeci mediji prmovisemo nasu zemlju Bosnu i Hercegovinu.