28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 04:56

Strašan pad stranih investicija

Dok Srbija i Hrvatska bilježe rast stranih investicija, u BiH je godinama prisutan trend smanjenja, a povlačenje stranih investitora zabilježeno je i u prvih šest mjeseci ove godine. Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, u razgovoru za "Avaz" ističe da su brojni administrativni problemi i politička nestabilnost uzrokovali da u našu zemlju dolazi sve manje investitora.

 

Ukupna strana ulaganja u prvoj polovini ove godine, naime, iznosila su 54,4 miliona KM, što je za 67,1 posto manje nego u istom periodu lani, navodi se u Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja koji je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH. Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine iznosila su samo 19,1 milion KM. Ovo je i najmanji iznos u jednom kvartalu zabilježen u protekle tri godine. Muidža za to navodi brojne razloge.

 

- Mislim da smo svi svjesni naše ekonomske, pravne, političke i ostale podijeljenosti, nedosljednosti u propisima i primjene brojnih administrativnih procedura na raznim nivoima vlasti. Čak i kada postoje dobra zakonska rješenja, vrlo često ona se ne provode u praksi, pa se strani i domaći investitori i poduzetnici susreću s problemima da institucije zbog svoje kompleksnosti i neadekvatnog birokratskog aparata počnu različito tumačiti određene propise ili prebacivati nadležnosti. Također, nailaze i na propise koji nisu harmonizirani na samoj teritoriji BiH, a i na one koji nisu u skladu s legislativom EU, a ni sa susjednim zemljama - pojasnio je Muidža. Istakao je da investitori, uključujući političku situaciju, odnosno njenu stabilnost ili nestabilnost, sagledavaju i opću sigurnost, porezni okvir, tržišni potencijal, kvalitet i trošak radne snage, vrijeme potrebno da se oplodi kapital, dostupnost sirovina i trošak kapitala.

 

- Pogled u ogledalo ili pogled izvana kroz prizmu nabrojanih parametara ukazuje na to da BiH nije prioritet ulagačima u globalnoj konkurenciji - pojasnio je Muidža. Prema njegovim riječima, da bi se poslovna klima popravila, potrebni su stabilan politički i pravni sistem, niske porezne stope uz poticaj reinvestiranja dobiti, efikasna administracija, kvalitetna edukacija radne snage koja treba biti sposobna, kvalificirana, vrijedna, a onda i adekvatno plaćena za svoj rad. 

 

- BiH treba fokus na razvoju proizvodnje, nužno je potrebna reindustrijalizacija države. Ključno bi bilo privući kapital koji bi bio uložen u proizvodne pogone koji bi bili namijenjeni kako domaćem tržištu tako i izvozu. Tek nakon ovih reformi možemo očekivati velike investicije - istakao je Muidža.

 

Dugotrajne procedure

 

Muidža ističe da su u BiH takve okolnost da za izdavanje građevinske dozvole, pa čak i za priključke za struju, treba 180 dana.

 

- Kada vi kažete stranom investitoru da mu treba 180 dana za dobivanje građevinske ili bilo koje druge dozvole, on se samo okrene za 180 stupnjeva i odustane od ulaganja - istakao je Muidža.

 

54,4 miliona KM ukupna strana ulaganja u prvoj polovini 2014. godine

19,1 milion KM strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine