23 Mart 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 31 Avgust 2014 01:16

Kako opremiti školarce?

 Nova školska godina na području Federacije Bosne i Hercegovine počinje 1. septembra, osim za područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima.  U Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu nastava će biti odgođena u školama koje još nisu obnovljene. Priprema za novu školsku godinu, međutim, nije nimalo jednostavna za roditelje. Kupovina udžbenika, školskog pribora, sveski, osim strpljenja, zahtijeva izdvajanje iz skromnog kućnog budžeta. 

 

Ipak, u knjižarama kažu da su cijene udžbenika na nivou prošlogodišnjih te da udžbenici, kao ni školski pribor nisu skupi.  Cijene udžbenika su od 8 do 15, školskog pribora od 0,50 do 5.90 KM. Skuplji su udžbenici za srednju školu, a cijene knjiga  su od 20  do 30 KM.  Đačke torbe su malo skuplje, od 24 do 100 KM.  S obzirom na to da se udžbenici ne mijenjaju već nekoliko godina, popularna je razmjena knjiga, koja je praktična za mnoge roditelje, a knjige se mogu nasljeđivati. 

 

Polovne knjige se mogu kupiti u antikvarnicama, ali i na pijacama u gradu. Cijene su pristupačnije od cijene novih udžbenika.  U zavisnosti od broja predmeta, za kupovinu udžbenika roditelji ipak moraju izdvojiti od 100 do 300 KM.