29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Avgust 2014 23:15

ŽGP: štrajk upozorenja

Radnici zeničkog ŽGP-a su održali dvosatni štrajk upozorenja. Zaustavili su operativu na kamenolomu Široke stijene, gdje se eksploatiše kamen za gradnju autoceste.

 

Prema riječima Zlatka Miloševića, predsjednika Sindikata ŽGP-a Zenica, čini se nevjerovatnim da u vrijeme gradnje autoceste kroz Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, gdje se koristi isključivo ovaj materijal, kapital preduzeća sa 2,5 miliona maraka padne na 11.000 KM, da preduzeće posluje sa gubitkom, da radnici ne dobijaju plaću, a doprinosi prema državi ne izmiruju od marta 2012. godine. Radnici, kako je naglasio, ne vjeruju u te podatke. 

 

Proteklih dana radnici su imali neuspješne pregovore sa Edinom Terzićem, kantonalnim ministrom za prostorno uređenje, saobraćaj, komunikacije i zaštitu okoline i Kemalom Hasanovićem, v.d. direktorom preduzeća. 

 

Ogorčeni radnici zaprijetili su generalnim štrajkom, blokadama ulaza u preduzeće, pa čak i štrajkom glađu ukoliko se narednih dana ne počnu rješavati njihovi zahtjevi, posebno u vezi sa isplatom zaostalih plaća. Također je najavljeno podnošenje prijava Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu ZDK-a protiv uprave preduzeća i većinskog vlasnika Jata grupe, te Vlade ZDK-a koja je vlasnik oko 30 posto kapitala i to zbog nelegalnih i po ŽGP štetnih ugovora o poslovnoj saradnji sa Jata grupom kojim se sav prihod, odnosno fakture knjiže na Jata grupu, a svi troškovi proizvodnje kamena i asfalta idu ŽGP-u koji zbog toga ima milionske gubitke. 

 

Oslobođenje