Printaj ovu stranu
četvrtak, 28 Avgust 2014 19:02

Brisanje hipoteke sa imovine AMZ

Na osnovu dogovora koji je postignut na sastanku u Vladi Federacije BiH 19. avgusta, na kojem su bili prisutni predstavnici Federalne vlade, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Općine Zenica, Porezne uprave Federacije BiH i ArcelorMittala d.o.o. Zenica, a u vezi sa zahtjevom za brisanjem hipoteke na nekretninama ovog privrednog društva, za današnju sjednicu Vlade pripremljena je Informacija Kantonalnog poreznog ureda Zenica. 

 

Nakon razmatranja Informacije, Vlada je naložila Federalnom ministarstvu finansija i Poreznoj upravi Federacije BiH brisanje hipoteke prema pregledu imovine u vlasništvu Željezare Zenica, a s koje ArcelorMittal traži brisanje hipoteke, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Naime, utvrđeno je da je državna Željezara u "saradnji" sa određenim domaćim organima upisala hipoteku nad imovinom koja nije njena, nego Arcelor Mittala nakon što je ova internacionalna firma kupila dio zeničke Željezare. Upis hipoteke nad imovinom omogućen je iako to nije bio dio imovine s kojom Željezara dd Zenica raspolaže. Zbog toga, iako uredno plaćen, Mittal godinama nije mogao uknjižiti imovinu. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)