Printaj ovu stranu
srijeda, 27 Avgust 2014 00:06

Osma općina za RD Mošćanica

Regionalna deponija ''Mošćanica'' kod Zenice usluge odlaganja komunalnog otpada pruža za sedam općina, regije za upravljanje čvrstim otpadom, i to za općine Zenica, Travnik, Busovača, Visoko, Žepče, Vitez, i općinu Zavidovići, koja je od ovog mjeseca pristupila konceptu regionalnog sanitarnog zbrinjavanja otpada. 

 

Predstavnici Javnog komunalnog preduzeća "Radnik" iz Zavidovića potpisali su ugovor sa Privrednim društvom ''Regionalna deponija Mošćanica'', koja će ubuduće servisirati sve potrebe Zavidovića za odlaganjem komunalnog otpada na prostore sanitarne deponije. 

 

Prema razvojnom planu očekuje se da će do kraja godine, novom konceptu regionalnog zbrinjavanja otpada, pristupiti i Općina Novi Travnik, koja je već potpisala sporazum o pristupanju projektu upravljanja čvrstim otpadom i korištenju Regionalne deponije ''Mošćanica'' u Zenici, a nakon što potpišu ugovor o korištenju usluga RD ''Mošćanica'' početi će dopremati otpad sa svoga područja. 

 

Očekuje se da će i Općina Kakanj uskoro potpisati ugovor o korištenju usluga Regionalne sanitarne deponije, kojim će se u potpunosti zaokružiti koncept regionalnog načina prikupljanja otpada kako je i zacrtan ciljevima Strategije zaštite okoliša Federacije BiH i definisan Zakonom o upravljanju otpadom FBiH.

 

Koliko je za građanstvo važan rad Regionalne deponije “Mošćanica” najbolje se pokazalo u situaciji i okolnostima nakon majskih poplava, kada je došlo do enormnog povećanja komunalnog i drugog otpada koji je trebalo sklonuti i zbrinuti van urbanih sredina. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)