05 Juni 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Avgust 2014 03:17

Sprečavanje pranja novca

Novi zakon o sprečavanju pranja novca i korupcije, zadao je glavobolje bankarskim službenicima, a najprije građanima koji rade u institucijama izvršne vlasti. Kako bi se spriječilo pranje novca, klijenti u bankama moraju popuniti posebne bankarske obrasce kojim se bankama omogućava uvid u bilo koju vrstu transakcije. Izjavu moraju potpisati svi izabrani dužnosnici, zaposlenici u javnoj upravi, ali i članovi njihovih obitelji.

 

Ovakva stavka se pod pritiskom međunarodne zajednice primjenjuje od 1.jula ove godine po Zakonu o sprečavanju financiranja terorizma i pranja novca. Prema pisanju Večernjeg lista ucjenjivački obrazac, bez obzira na spomenuti zakon, mnogi klijenti ne žele potpisati, smatrajući to najočitijim kršenjem Zakona o zaštiti osobnih podataka. Spomenimo da je međunarodna zajednica zbog kašnjenja na usvajanju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti najavila ukidanje kreditnih linija komercijalnog karaktera prema BiH ili smanjenje uz značajno povećanje troškova. To je bila jedna od posljedica s kojom će se BiH trebala suočiti zbog neusvajanja tog zakona.

 

Da se zakon nije usvojio kao što su upozoravali iz Udruženja banaka BiH, tvrtke iz BiH koje izvoze i po osnovi izvršenog posla trebaju izvršiti naplatu, mogle su biti suočene s dodatnim provjerama, odgađanjima i mogućim obustavama. Bankarska jamstva financijskih institucija iz BiH koja bh. kompanije ponude poslovnim partnerima u inozemstvu bit će predmet pojačanih provjera i analiza s realnom mogućnošću odbijanja suradnje. Financijske institucije iz inozemstva zaprijetile su kako neće prihvatati jamstvo banaka iz BiH, Odbor stručnjaka Vijeća Europe za provedbu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) pozvao je u nedjelju sve države-članice ovog tijela i druge zemlje da obrate posebnu pozornost na sve novčane transakcije s BiH kako bi se izbjegao rizik pranja novca i financiranja terorizma jer ta država nije usvojila potrebne zakone za borbu protiv ove vrste kriminala.

 

“MONEYVAL je pozvao sve svoje države-članice i ostale zemlje da upozore svoje financijske institucije kako moraju uspostaviti mjere posebnog nadzora nad (novčanim) transakcijama s osobama i financijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini kako bi se izbjegao rizik pranja novca i financiranja terorizma”, stoji u izjavi. Ovom je mjerom BiH svrstana u kategoriju država kakve su Iran ili Sjeverna Koreja. Usvajanje novog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma kasnilo je mjesecima jer su se iz Republike Srpske protivili prijedlogu da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobije ovlasti kontrolirati sumnjive transakcije na teritoriju cijele države. U RS-u su tvrdili kako se time oduzimaju ovlasti policiji tog entiteta. Zakon je na kraju prihvaćen, ali sad njegove posljedice zadaju glavobolje i bankama i njihovim klijentima.