Printaj ovu stranu
nedjelja, 24 Avgust 2014 18:45

Jagodić: pametnije projektovanje

Izgradnja tunela Vijenac u dužini od tri kilometra prema trenutnim troškovima iznosi oko 130 miliona KM što je preveliki luksuz koji Federacija BiH u ovo vrijeme nije smjela priuštiti - smatra član Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Zijad Jagodić. Krak evropskog koridora V kroz Bosnu i Hercegovinu, kako navodi Jagodić u saopćenju za javnost, od posebnog je značaja za privredni i opće društveni razvoj. Dodaje da u tom pogledu svi izgrađeni elementi autoceste trebaju oslikavati državu, regiju, narod, industriju, ali i moć države. 


- Postavlja se logično pitanje, da li smo dovoljno moćni za ovakve investicije? Projektovanje i izgradnja zahtijevnih konstrukcija, kako kroz ravnice, tako i kanjone trebala bi biti stručno i ekonomično osmišljena. Međutim, projektiranje i izgradnja najskupljih prometnih konstrukcija sa svom najsavremenijom elektronskom opremom u ovoj i ovakvoj situaciji, Bosni i Hercegovini nisu potrebni - navodi Jagodić. Ukoliko bi se, po njegovom mišljenju, na ovoj pa i drugim trasama gradilo usjecima, zasjecima i nasipima FBiH bi mogla izgraditi tri do pet puta dužu trasu nego što je to na ovaj način. 

- Ako se uzme u obzir da će i troškovi dugoročnog upravljanja i održavanja, vođenjem tendera za razne kooperante, servise, testiranja i sl. kod ovog ali i drugih tunela kontinuirano rasti, stvar postaje potpuno jasna - naveo je Jagodić.  Pored lijepih riječi, kako je dodao, koje se mogu čuti i svečanosti prilikom puštanja u funkciju ovakvih konstrukcija, ne smijemo zaboraviti da će sve investicije i troškovi, planski i neplanski, redovni i vandredni, biti pojedinačno, ali i kolektivno breme svih nas dok ih ne isplatimo. 

- Stoga se postavlja nezaobilazno pitanje kome će tuneli i najskuplje investicije u BiH najviše doprinijeti, učesnicima u prometu, graditeljima ili investitorima - naveo je Jagodić u saopćenju za javnost. 

Posljednje od