Printaj ovu stranu
četvrtak, 14 Avgust 2014 04:09

KCUS Zenici naplati 7 miliona KM

Već mjesecima u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) ne rade dijagnostički CT rendgen i magnetna rezonanca. Kvar ne može biti otklonjen jer Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) duguje više od dva miliona KM "Simensu", koji je isporučio i servisira opremu. 



Time se stvara "dug na dug", jer se pacijenti iz ZDK upućuju u privatne klinike i državne zdravstvene ustanove u Tuzli i Sarajevu koje imaju te uređaje, a sva dijagnostika po uputnicama iz KBZ-a ide na teret Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK. 

Visoki troškovi 

Vodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) masno naplaćuje liječenje hitnih i teških pacijenata iz tog kantona. Tako je na osnovu medicinskih potraživanja prošle godine od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK naplaćeno 6.913.557 KM! 

- Kada je u pitanju liječenje naših pacijenata koji su upućeni u Sarajevo i Tuzlu, u prošloj godini Zavod je izdvojio 9.040.472 KM. U prvih šest mjeseci ove godine za vankantonalno liječenje u Sarajevu i Tuzli platili smo 3.955.000 KM - kazala nam je dr. Indira Mundžić, pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Zavodu.

 

1.100 KM plaća ljekara opće prakse u FBiH

1.400 KM mjesečno prima ljekar specijalista u FBiH

 

I dok se pacijenti bore s brojnim problemima i visokim troškovima zbog kvara ovog aparata, čak 55 ljekara i zdravstvenih radnika u ZDK nalazi se na listi 100 osoba s najvećim oporezovanim novčanim primanjima, što je vidljivo iz podataka Porezne uprave FBiH, koje je početkom mjeseca objavio naš list. 

Među njima su uglavnom direktori ustanova, ali i ljekari koji za jedno noćno dežurstvo u bolnici, ali uglavnom "u pričuvi, kod kuće", naplaćuju i do 200 KM. 

Odani kadrovi 

Sasvim slučajno, ovih dana na vidjelo je izašao podatak o primanjima članova komisija u kojima su uglavnom bili odani kadrovi SDP-a i SDA iz Kantonalne bolnice Zenica.

Tako su četiri člana komisije za liječenje van BiH, a među njima i predsjednik Općinske organizacije SDA Ibrahim Šišić i predsjednica Kluba vijećnika ove stranke u Općinskom vijeću Zenica Belma Pojskić, više od deset godina primali po 300 KM za jednu ili nijednu sjednicu komisije mjesečno, a većina "odabranih" ljekara je samo za učešće u komisijama mjesečno inkasirala do 1.000 KM. 

Ove vrtoglave cifre još su više poražavajuće ako se u obzir uzmu podaci da ljekar opće prakse u FBiH ima plaću od 1.100 KM, a ljekar specijalista 1.400 KM.



Pacijentica Hajra Durmić iz Zenice mora putovati u Sarajevo da bi uradila snimak magnetne rezonance. 

- Nikoga nije briga što mi od Zavoda moramo tražiti da nam pokrije troškove, jer u suprotnom sami moramo platiti snimak. Nama ljekari samo kažu da CT ne radi. Uputili su me da idem u Sarajevo i na KCUS-u uradim magnetnu rezonancu koja košta 500 KM - kazala nam je Durmić.


AVAZ

Posljednje od

Povezani članci (by tag)