29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Avgust 2014 02:31

Još 1 fening nameta građanima

Distributeri nafte u Federaciji ovih dana su dobili uputstvo o primjeni odredbi Zakona o nafti i naftnim derivtim u ovom bh. entitetu. Jedna od novina je jedan (1) fening "naknade za uspostavljanje rezervi naftnih derivata" za svaki litar goriva koje treba platiti krajnji korisnik kao cijenu na koju se ne obračunava PDV, te koja je odvojen na računu. Posljednja naknada koja je nametnuta na sličan način je već osporavana "naknada za obnovljive izvore energije" i plaćaju je svi građani putem računa za električnu energiju.

 

- Mnogo naših kupaca toči gorivo "za deset, dvadeset maraka", a ne po litrama. Ako čovjek uzme gorivo za 20 KM, dobiće  recimo 7-8 litara, ovisno o vrsti i onda na to on mora platiti osam feninga, jer smo mi dužni da mu ih posebno obračunamo. Mi ne možemo poskupiti gorivo, jer Zakon kaže da se podizanje cijene vrši po pet feninga, kao najmanja obračunska jedinica, a naravno i nepravilne iznose ne možemo ni vraćati na kasi, kaže jedan od srednjebosanskih distributera, kojeg smo zamoli da prokomentira najnoviju odluku federalne Vlade, koju su "aminovala" oba doma federalnog Parlamenta.

 

Iako zvaničnih podataka nema, zna se da će svaki distributer u FBIH godišnje izdvajati od stotinjak hiljada, pa do nekoliko miliona novog nameta. Takav namet ne postoji u RS-u ni Distriktu Brčko. Novac od "feninga viška" ići će za nabavku nafte za robne rezerve Federacije, ali i za osnivanje i rad operatora "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, koji će biti u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH. Stupanjem na snagu ovog zakona prestao je rad gospodarskog društva 'Terminali Federacije' d.o.o. Sarajevo.