28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Avgust 2014 03:28

Pšenica poskupljuje najesen?

Iz Žitozajednice Bosne i Hercegovine upozoravaju da je moguće da u narednom periodu u Bosni i Hercegovini dođe do povećanja cijena brašna. Kažu da je urod pšenice u zemljama okruženja, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, znatno manji nego što je bio prošle godine, iz čega su mnogi već zaključili da bi moglo doći do korekcije cijena.

 

- Teško je tačno predvidjeti kad bi se to moglo desiti i koliko bi bilo povećanje cijena, ali ne očekujemo da će doći do nekog značajnog poskupljenja. U Srbiji lani urod pšenice iznosio tri miliona tona i  izvezli su 1,4 miliona tona, dok je ove godine urod svega 2,1 milion tona, što je približno njihovim potrebama. U Hrvatskoj je oko 20 posto manje zasijano, a i urod je nešto manji, tako da i oni imaju vrlo malo tržišnih viškova.

 

- Naši prerađivači će morati nabavljati pšenicu u širem okruženju, uglavnom u Mađarskoj i dalje, koja je uvijek bila skuplja nego u Hrvatskoj i Srbiji, te je moguće očekivati korekcije cijena po tom osnovu - navodi se. Naši prerađivači uglavnom nemaju zaliha pšenice, jer su lani uvezli 271.000 tona ili 50.000 manje nego što inače uvoze, tako da će morati nabavljati novu po višim cijenama i onda odlučivati hoće li, kada i koliko povećati cijene.