Printaj ovu stranu
četvrtak, 24 Juli 2014 02:39

Vladin web u novom ruhu

U okviru USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, Zeničko-dobojskom kantonu nedavno je isporučena oprema i urađen redizajn službene stranice Kantona.

Projekat koji se realizovao u našem kantonu rađen je u dvije faze. U prvoj fazi nabavljena je i isporučena oprema (četiri desktop računara i jedan server), koja će biti u funkciji efikasnije prezentacije rada Skupštine i Vlade Kantona.

 

Druga faza ovog projekta podrazumijevala je redizajn web stranice Kantona pa su u ovu svrhu nabavljeni noviji moduli za rad, u cilju  potpune promjene izgleda, ali i načina ažuriranja sadržaja. Na ovaj način bit će bolje iskorištena postojeća baza informacija o kantonalnim organima te omogućena  bolja preglednost i dostupnost podataka o aktivnostima, programima i projektima koji se rade u kantonalnim organima i tijelima uprave. Kreirana je i jednostavna kontakt forma sa revidiranim kontaktima za direktan pristup krajnjeg korisnika svim organima i tjelima uprave. Olakšan je i direktan pristup Press službi Kantona te pregled novijih, aktueliziranih linkova prema federalnim organima i stranicama važnim za prezentaciju Kantona.

 

Za uposlenike u Vladi i Skupštini Kantona omogućena je lakša preglednost i dostupnost svih usvojenih akata na sjednicama Vlade, te urađen pregled Registra udruženja na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave. Za skupštinske poslanike uvedena je korisna novina, jer će putem odjeljka “materijali za sjednice” moći elektronski preuzeti materijale prije svake sjednice. Ovi materijali će biti dostupni i javnosti. Osim toga, putem nove web stranice u skupštinski rad uvode se i opcije prikaza najava sjednica i usvojenih akata na sjednicama Skupštine. Uz to, bit će omogućen prikaz rada skupštinskih komisija i njihovih članova.

 

Najbitniji momenat ovog redizajna nije promjena samog izgleda stranice ili redoslijeda ponuđenih informacija na stranici, nego  aktuelizacija i ažurnost u dostavljanju i objavljivanju sadržaja od strane organa i i tijela uprave, s ciljem povećanja transparentnosti rada Skupštine i Vlade .Uporedo sa ovim redizajnom upotpunjena je postojeća zakonska regulativa uz obavezu kontinuiranog ažuriranja podataka i dostave sadržaja od strane kantonalnih organa i tijela za objavu na službenu stranicu Zeničko-dobojskog kantona. Cilj svih ovih promjena je povećanja odgovornosti prema građanima i unapređenje transparentnosti rada Skupštine i Vlade. Za sam redizajn konkursom je odabrana firma Extreme Net Obrt iz Zenice, a web stranica će biti puštena u rad 30. 07. 2014. godine .

 

Prezentaciji redizajnirane web stranice Kantona koja će biti organizovana 30.07.2014. u 10:00 sati (sala 301) prisustvovat će predstavnici USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP), predstavnici Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona te uposlenici kantonalnih organa i institucija. Tom prilikom bit će potpisan i Sporazum o prenosu i prihvatanju imovine od strane predstavnika Vlade i Skupštine Kantona te predstavnika Fondacije za istraživanje Državnog univerziteta New York, koja je implementator projekta SGIP.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)