Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 14 Juli 2014 20:00

ZDK: Novo kreditno zaduženje

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) razmotrili su na današnjoj hitnoj sjednici trenutno stanje kantonalnog budžeta, nastalo usljed dramatičnog pada priliva javnih prihoda i nedostatka sredstava za ispunjavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti ovog kantona, te većinom glasova podržali prijedlog Vlade o novom kreditnomo zaduženju, koje bi stabilizovalo budžet. Osim prethodno odobrenih 16 miliona KM kod IK Banke, Kanton će biti zadužen za dodatnih 30 miliona. 

       

 

Izmirenje duga iz prethodnih godina od 43 miliona KM, kako je objasnila ministrica finansija u ostavci Sabina Heljić, najviše je ugrozilo izvršavanje tekućih obaveza Kantona. 

"Dosta je više da se opterećuju privreda i građani u ZDK", dodala je ona, objašnjavajući dodatno zaduživanje. Premijer u ostavci Munib Husejnagić kazao je da bi kreditno zaduženje ZDK osiguralo saniranje duga i finansijsku stabilnost kantonalnog budžeta, s obzirom na ogroman deficit koji je već dostigao 75 miliona KM. 

       

Ministrica Heljić, podržavajući ovakvo rješenje, izjavila je kako je ZDK najmanje zadužen kanton u Federaciji BiH, te da bi se od novih kreditnih sredstava uspio namiriti i dug prema budžetskim korisnicima, kao i socijalnim kategorijama koje se oslanjaju na ovaj budžet. 

 

"Alternativa neusvajanju prijedloga o kreditnom zaduženju bila bi rezanje plata budžetskim korisnicima i još veća dubioza u kantonalnom budžetu", dodala je ona.  Zastupnici SDA nisu podržali prijedlog Vlade. Prema riječima predsjednika Kluba SDA Ibrahima Plančića, taj bi kredit služio u svrhu predizborne kampanje SDP-a i "kupio bi privremeni mir nezadovoljnih teškom finansijskom situacijom u ovom kantonu". 

       

Sjednici su prisustvovali prvi ljudi sindikalnih organizacija koje predstavljaju budžetske korisnike, te majke porodilje, koje već mjesecima zahtijevaju isplatu dugujućih naknada što im kasne šest mjeseci. Oni uglavnom podržavaju prijedlog Vlade o kreditnom zaduživanju Kantona, s obzirom da bi ta sredstva, kako je rekla ministrica Heljić, mogla postati operativna već kroz mjesec dana.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)