Printaj ovu stranu
subota, 12 Juli 2014 03:42

Stimulacija za redovan rad

Radnicima Ministarstva pravde BiH lani je isplaćivana novčane stimulacije iako nema pokazatelja da su svojim zalaganjem unaprijedili rad, a dobijali su ih i za obavljanje redovnih poslova. Navedeno je to u izvještaju o reviziji rada Ministarstva pravde BiH za 2013. godinu.

 

Ovaj resor je lani imao na raspolaganju 14,5 miliona KM i 236 zaposlenih. U toku godine potrošili su 12,6 miliona od čega za bruto plate i naknade zaposlenih više od 5,6 miliona. Za isplatu stimulacija potrošeno je 35.179 KM za 50 zaposlenih, a kao povod za isplatu u rješenjima je navedeno obavljanje poslova drugog radnog mjesta, rad u centralnoj komisiji, komisijama za popis, komisiji za nabavke, komisiji za analizu radnih mjesta i slično. Stimulacije su isplaćene na osnovu internog pravilnika Ministarstva koji je u 2013. godini izmijenjen dva puta.

 

- Iako se visina obračunate i isplaćene stimulacije kreće u granicama utvrđenim zakonskim propisima na osnovu rješenja može se zaključiti da se pojedine isplate odnose na redovne poslove, a ona ne sadrže detaljnije pokazatelje o unapređenju funkcionisanja institucije - stav je revizora. Zamjerki je bilo, kao i prethodnih godina, i na isplatu sredstva zaposlenima po osnovu članstva u nekoj od komisija. Za naknade za rad u komisijama, po raznim osnovama, potrošeno je više od 300.000 KM, koje su se slile u džepove zaposlenih u ovom resoru i spoljne članove. Revizori smatraju da je potrebno utvrditi jasne kriterijume i način imenovanja članova u nekim komisijama.

 

Za putovanja je dato 160.000 KM, a kao i prethodne godine u manjem broju slučajeva uz putne naloge nije priložena avio-karta na osnovu koje bi se moglo utvrditi vrijeme prelaska granice i omogućiti tačan obračun dnevnica.

 

- Nalozi ni lani nisu pravovremeno pravdani - naveli su revizori. Nešto manje novca, oko 146.000 maraka, dato je za telefonske i poštanske usluge. Na mobilne telefone se odnosi oko 33.000 KM, a odlukom Ministarstva, na čijem je čelu Bariša Čolak, utvrđeno je pravo na korišćenje službenog mobilnog telefona i mjesečni limiti koji se kreću od 30 do 600 KM.

 

Novom odlukom koja je na snazi od oktobra 2013. utvrđeni su novi limiti, a ukupno 50 zaposlenih ima pravo na korišćenje službenog telefona. U odnosu na 2012. godinu povećani su izdaci za devet odsto i broj onih koji ostvaruju pravo na korišćenje mobilnih telefona.

 

- U cilju racionalizacije troškova smatramo da je potrebno preispitati obim datih prava i odobravanje potrošnje - naveli su revizori. Osim toga, utvrđeno je i da se različito postupa prilikom kupovine poklona. U nekim slučajevima su donesene odluke o nabavci poklona za dolazak konkretne delegacije, ali ima i slučajeva nabavki koje nisu potkrijepljene takvom dokumentacijom.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)