Printaj ovu stranu
nedjelja, 06 Juli 2014 02:56

Austrijanci ustupili mjerna kola

Nakon velikih šteta koje su pričinjene na željeznčkom saobraćaju u BiH tokom poplava, Željeznice Austrije (OBB) protekla tri dana mjernim kolima vršile su ispitivanje pruga na Željeznicama FBiH i RS-a. 

 

Naime, kroz projekat mjerenja ispravnosti pruge, vrijedan 300.000 KM, na čitavoj mreži željeznica izvršena su geometrijska mjerenja i provjeru ispravnosti pruge. 

Rešad Mulaomerović, glavni inžinjer za dijagnostiku i mjernu tehniku u ŽFBiH, kazao je da su mjerenja izvršena od Dobrljina na granici s Hrvatskom, preko Bosanskog Novog i Bihaća do Martina Broda, Banje Luke, Doboja, te Sarajeva do Mostara, Čapljina i Metkovića.

 

- Mjerna kola će pomoći da se otkrije pravo stanje kolosijeka, posebno onih dionica koje su poplave znatno oštetile. To je bilo potrebno uraditi kako bi imali pokazatelje na kojim mjestima treba preventivno djelovati i vršiti intervencije radi sigurnosti putnika. Izvršit ćemp dijagnosticiranje pruga na čitavoj mreži. Analiza rezultata bit će poznata tek narednih dana - kazao je Vahid Đozo, direktor poslovnog područja Sarajevo. 

 

Andreas Kastemhofel iz Austrijskih željeznica kazao je da je urađen težak posao, te istakao da je tokom mjerenja nije bilo nikakvih problema.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)