Printaj ovu stranu
utorak, 01 Juli 2014 21:34

Messer i GIZ za učenike

U sklopu razvojnog projekta „Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama“ koje realizuje MESSER BH Gas d.o.o.i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – Njemačka vladina razvojna agencija a po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju Njemačke (BMZ) u okviru „develoPPP. de“ programa su potpisani Memorandumi o saradnji sa tri srednje škole s područja Gračanice i Petrova.

 

Koordinatori projekta organizirali su sastanak sa predstavnicima srednjih škola sa područja Gračanice i Petrova, predstavnicima Pedagoških  zavoda RS i Tuzlanskog kantona kao i predstavnicima općina. Riječ je o projektu čiji se jedan važan dio odnosi na praktično orijentiranu nastavu u srednjim školama iz oblasti plinova i njihove primjene, s ciljem da pored klasičnog načina nastavnog izlaganja na ovu temu, đaci dobiju aktualizirana znanja i praktična iskustva. Uz odobrenje nadležnih ministarstava obrazovanja u oba entiteta, u dvije bh. općine, Gračanica i Petrovo,  takva probna praktična nastava će se održati tokom naredne školske godine.

 

Na sastanku u Gračanici Sporazum o suradnji potpisali su generalni direktor Messer BH Gasa i 

JU Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica- direktorica Minka Kurtović

JU Srednjoškolski centar Petrovo -  direktor Dušan Cvijanović

JU Mješovita srednja škola Gračanica – direktor  Osman Bukvić

 

Projekat je vrlo pozitivno prihvaćen u školama koje su izabrane za implementaciju ovog vida nastave. Svi učesnici ovog sastanka su imali samo riječi hvale za ideju da se privreda uveže sa školom, da učestvuje u kreiranju nastave i na taj način da obrazovanje odgovori realnim potrebama poslodavaca i tržišta rada. Dogovoreno je da se s 15. augustom, dakle, prije početka nastave, krene u realizaciju projekta, tako što će ispred svake škole biti imenovane osobe za rad u radnoj grupi u narednom periodu. Sporazum o saradnji koji je potpisan krajem juna 2014. trajat će do 31. oktobra 2016.

 

Projekat „Mogućnosti primjene plinova i praktično orijentirana nastava u srednjim školama“ sastavljen je i od mnogobrojnih edukacijskih seminara, kreativnih radionica i stručnih predavanja sa praktičnom osnovom koji će se kontinuirano održavati u trajanju od tri godine. Ukupna vrijednost projekta koja se odnosi na sve aktivnosti projekta iznosi maksimalno 283.299,39  eura.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)